De ce apare pubertatea precoce

1 2 jpg jpeg

Dacă ai observat că adolescentul tău creşte în înălţime foarte repede, trebuie să consulţi medicul specialist, căci accelerarea vitezei de creştere anunţă debutul pubertăţii precoce. Urmează apoi apariţia părului pubian, creşterea testiculară, în cazul băieţilor, înainte de 9 ani, şi dezvoltarea precoce a sânilor, în cazul fetelor.

Care este perioada normală a dezvoltării

Vârsta optimă la care începe pubertatea este de 10-11 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi. Hipotalamusul produce hormoni care acţionează asupra glandei pituitare (hipofiza) şi care, la rândul ei, eliberează alţi doi hormoni: LH şi FSH. Aceştia au ca sarcină stimularea ovarelor în producerea estrogenului (hormon implicat în creşterea sânilor, părului corporal şi pubian etc.), respectiv ca testiculele să producă testosteron (hormon responsabil cu dezvoltarea testiculelor, părului corporal, facial, pubian, mărului lui Adam, îngroşarea vocii).

Lipsa vitaminei D, printre factorii de risc

În urma mai multor studii, oamenii de ştiinţă au descoperit că există o strânsă legătură între pubertatea precoce şi indicele de masă corporală, mai ales în cazul fetiţelor. Specialiştii spun că un copil de 3 ani care are indicele de masă corporală mare are un risc crescut de a suferi de pubertate precoce.

Alte cercetări arată că de vină pentru apariţia timpurie a pubertăţii ar fi nivelul scăzut de vitamina D din organism. Alte cauze ale pubertăţii precoce sunt hormonii de creştere din carnea de pasăre, precum şi xenoestrogenii, care acţionează asemănător estrogenilor. Ei se găsesc în recipientele din plastic, care au o substanţă chimică numită bisfenol.

Afectează sistemul osos

După ce ai ajuns cu copilul la endocrinolog, i se va face o radiografie la mână, pentru a se stabili vârsta exactă a oaselor. Ulterior, medicul va mai recomanda şi teste hormonale, precum şi ecografie utero-ovariană sau testiculară, în funcţie de sexul copilului. Dacă se confirmă pubertatea precoce, sistemul osos va ajunge la maturitate mult prea repede.

Info

La băieţi, pubertatea precoce poate să apară din cauza unor tumori ale sistemului nervos central sau testicular.

Când trebuie să vină menstruaţia?

Medicii spun că, de regulă, menstruaţia se instalează când fetiţa are între 10 şi 13 ani. Menarha, adică prima menstruaţie, apare, în medie, în jurul vârstei de 11-12 ani, aproximativ la un an – un an şi jumătate după ce sânii de dezvoltă. Dacă menstruaţia nu se instalează până la 16 ani, vorbim de o pubertate întârziată. Odată apărută, este posibil ca sângerarea menstruală să nu apară lună de lună, reglându-se după 4 ani.

Pubertatea precoce este asociată cu:

Mărirea tensiunii arteriale;

Rezistenţa la insulină: consumul excesiv de dulciuri creşte riscul de diabet de tip 2;

Fracturi şi deformări ale coloanei vertebrale, din cauza oaselor care cresc mult prea repede;

Creşterea în înălţime. Băieţii cresc cu 30 cm peste înălţimea normală şi fetele cu 20 cm.

Au loc modificări neuro-comportamentale: copiii trec de la râs la plâns cu uşurinţă, au stări depresive.

Sfatul specialistului

Dr. Ionela Baciu, medic specialist endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“, Bucureşti

2 jpg jpeg

Pubertatea precoce poate să apară atunci când organismul copilului este expus timp îndelungat la estrogeni exogeni (din alimente, creme etc.).

Estrogenii din alimente şi creme sau diverse vitamine pot duce la apariţia pseudopubertăţii cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, inclusiv a sânilor şi apariţia de sângerări vaginale neregulate, dar fără ca acestea să fie menstre normale şi fără apariţia gametogenenzei, deci fără fertilitate.

La băieţi, tumorile testiculare sau adrenale secretante de androgeni duc la pseudopubertate izosexuală, dar fără apariţia spermatogenezei.