De ce ajung copiii la pubertate înainte de vreme

1 2 jpg jpeg

Copiii devin adolescenţi la o vârstă mult mai mică decât în secolul al XIX-lea, de exemplu, când pubertatea se instala în jurul vârstei de 15 ani. Aceasta nu ar fi o problemă dacă ea nu ar avea implicaţii serioase asupra sănătăţii fizice a adolescenţilor, dar şi aspra celei psihice. În cazul fetelor, pubertatea la o vârstă timpurie creşte riscul de cancer de sân şi de probleme cardiace mai târziu în viaţă, din cauza acţiunii îndelungate a hormonilor feminini estrogeni. Anxietatea şi celelalte tulburări emoţionale pe care adolescentul le experimentează sunt mai greu de gestionat la vârste atât de mici, potrivit psihologilor.

Tumorile cerebrale, o posibilă cauză

Unii copii se maturizează sexual chiar înaintea vârstei de 8 ani la fete şi înainte de 9 ani la băieţi, situaţie în care vorbim de pubertate precoce. Fetelor li se dezvoltă timpuriu sânii, pilozitatea îşi face apariţia la axile şi în zona pubiană şi apare menstruaţia, iar în cazul băieţilor, apare pilozitatea în zona pubiană, la axile şi pe faţă, vocea li se îngroaşă şi fac acnee. În foarte multe situaţii, medicii nu reuşesc să identifice motivul pentru care copilul a intrat la pubertate înainte de vreme. Aceasta se întâmplă mai ales la fete. Uneori, hipotalamusul poate fi cel care comandă timpuriu glandelor sexuale să producă mai mulţi hormoni sexuali (estrogen în cazul fetelor şi testosteron în cel al băieţilor). Aceasta se întâmplă din cauza unei tumori cerebrale, a unui chist, a unui traumatism la cap, a unor infecţii precum meningita şi encefalita sau a unui defect cerebral congenital.

Chisturile ovariene dezechilibrează hormonii

În alte situaţii, secreţia de hormoni sexuali poate ascunde o problemă a ovarelor, testiculelor, glandei pituitare sau glandelor suprarenale: tumori ale glandelor suprarenale sau ale celei pituitare, chisturi şi tumori ovariene în cazul fetelor şi tumori ale celulelor care produc sperma (se numesc celule germinative) sau ale celor care produc testosteronul în cazul băieţilor. Şi anumite boli genetice pot să ducă la apariţia precoce a pubertăţii: testotoxicoză familială la băieţi şi sindromul McCune-Albright la fete.

Cauza trebuie investigată

Orice caz de pubertate precoce trebuie investigat, pentru a trata o eventuală afecţiune care pune viaţa copilului în pericol. Se începe de obicei cu investigarea cauzelor tumorale şi a bolilor genetice, apoi se fac teste pentru depistarea infecţiilor precum meningita. Dacă se descoperă că pubertatea precoce are cauze hormonale, se recomandă tratamente care să blocheze temporar activitatea glandelor sexuale. Medicamentele sunt necesare pentru că pubertatea timpurie opreşte creşterea în înălţime înainte de vreme. În absenţa unui tratament, băieţii pot rămâne la o înălţime de 1,55 metri, iar fetele la cel mult 1,50 metri.