De câţi specialişti ai nevoie pentru o lucrare dentară şi de ce?

1 thumbnail medici specialisti in timpul interventiei jpg jpeg

În ultimii ani, în domeniul stomatologiei din România au apărut clinicile dentare. Acestea au venit cu o abordare nouă faţă de cabinetele stomatologice cu care am fost obişnuiţi până acum. În primul rând, în cadrul clinicilor dentare există medici stomatologi specialişti în diferite segmente. Astfel, în funcţie de nevoia fiecărui pacient, planul de tratament este realizat de către unul sau mai mulţi medici. Inevitabil ne întrebăm de ce avem nevoie de o astfel de echipă dacă până acum un medic stomatolog putea să ne ajute cu toate problemele dentare?

Ei bine, şi stomatologia a evoluat în acelaşi ritm cu toate ramurile medicinei, astfel a apărut nevoia specializării în diverse ramuri şi existenţa echipelor complete de medici. Haideţi să aflăm care sunt specializările stomatologiei şi de câţi medici avem nevoie pentru a ne bucura de un tratament stomatologic complex care să ne ofereo dantură perfect sănătoasă şi frumoasă.

Care sunt diferenţele între o clinică dentară şi un cabinet stomatologic?

În ziua de astăzi, stomatologia este un domeniu la îndemâna oricui, indiferent de locul în care ne aflăm sau de problemele pe care le avem. Reţelele de clinici stomatologice ne explică faptul că pentru a putea beneficia de serviciile medicale moderne, este necesar să acceptăm schimbarea. Noile tratamente stomatologice ne ajută să ne recăpătăm sănătatea danturii şi încrederea în propria persoană. Astăzi, orice afecţiune orală îşi găseşte o soluţie potrivită tocmai pentru că aparatura de ultimă generaţie şi noile tehnicile ne oferă posibilităţi multiple şi ne ajută să scăpăm de expresia ,,nu se mai poate face nimic”.

O clinică dentară este acel loc creat şi gândit astfel încât pacienţii să poată fi trataţi indiferent de afecţiunea stomatologică cu care se confruntă. Astfel, într-o clinică stomatologică modernă pacienţii îşi pot realiza întregul plan de tratament, de la simplele radiografii dentare, şi până la intervenţiile chirurgicale complexe. Totodată, spre deosebire de un cabinet unitar, o clinică stomatologică presupune nu doar mai multe cabinet disponibile şi o echipă de medici care lucrează împreună pentru a putea oferi pacientului cele mai bune rezultate, ci şi aparatura ce se află în pas cu dinamica dezvoltării tehnologiei medicale sau cu specializarea multiplă.

Care este diferenţa între o consultaţie la un medic dentist şi una la un medic specialist?

Cu toţii suntem obişnuiţi ca în funcţie de problemele de sănătate cu care ne confruntăm într-o anumită perioadăsă cerem ajutorul unui medic specialist. Astfel, dacă ne confruntăm cu probleme la inimă ne adresăm medicului cardiolog, dacă avem probleme cu vederea, atunci cerem sfatul medicului oftalmolog. De ce? Pentru că fiecare medic specialist într-o anumită ramură ne poate oferi în primul rând un diagnostic corect şi, desigur, ne poate recomanda un tratament potrivit. Ei bine, aşa se întâmplă şi în cazul stomatologiei, unde medicii sunt specializaţi în diferite ramuri.

Conform Asociaţiei Americane Dentare, nivelul de educaţie şi pregătire clinică necesare pentru obţinerea unei diplome dentare şi standardele academice ridicate ale şcolilor de stomatologie sunt la egalitate cu cele ale şcolilor de medicină şi sunt esenţiale pentru pregătirea medicilor stomatologi, pentru practicarea sigură şi eficientă a serviciilor moderne de sănătate orală.

În stomatologie există mai multe ramuri, şi anume: stomatologie generală, endodonţie (pentru tratamentele de canal), protetică (pentru realizarea lucrărilor protetice), parodontologie (pentru tratamentul afecţiunilor gingivale), ortodonţie (pentru tratamentele cu aparat dentar), pedodonţie (pentru serviciile stomatologice destinate copiilor), implantologie (pentru implanturile dentare), chirurgie oro-maxilo-facială (pentru intervenţiile chirurgicale complexe). Astfel, atunci când avem nevoie un tratament pentru corectarea problemelor de aliniere a dinţilor este recomandat să cerem sfatul unui medic specialist ortodont, iar atunci când ne dorim să înlocuim un dinte pierdut vom cere sfatul medicului implantolog.

Desigur, există cazurile în care nu ştim cu ce afecţiune ne confruntăm, de aceeaprimul pas în astfel de situaţii este reprezentat de consultul realizat de medicul stomatolog generalist. Acesta poate sesiza o problemă, aşa cum este, de exemplu, inflamarea gingiilor. Diagnosticul de boală parodontalăsau parodontoză, aşa cum o cunoaştem cu toţii poate fi pus doar de către specialist. Astfel, în urma unei consultaţii, un medic specialist parodontolog va pune diagnosticul şi îi va putea spune pacientului în ce stadiu este boala parodontală şi cum poate fi oprită din evoluţie.

De câţi medici specialişti avem nevoie pentru o lucrare complexă?

În funcţie de fiecare caz în parte, medicul stomatolog generalist îţi va recomanda în urma consultului iniţial care sunt paşii pe care să îi urmezi. Într-o clinică dentară modernă vei putea lucra cu o echipă completă de medici specialişti, care te vor ajuta să înţelegi în detaliu care sunt problemele cu care te confrunţi şi care sunt tratamentele necesare.

De exemplu, pentru un tratament de refacere completă a danturii vei lucra cu o întreagă echipă, de la medicii specialişti în chirurgie dento-alveolară şi medici implantologi, până la medici dentişti şi proteticieni.

Aşadar, în cazul în care îţi doreşti să faci o schimbare în viaţă şi să îţi recapeţi sănătatea danturii este recomandat să ceri sfatul medicilor specialişti. Aceştia îţi vor asigura un tratament corect realizat, cele mai bune rezultateşi îţi vor oferi o experienţă plăcută, care să te determine să revii de fiecare dată cu drag la medicul stomatolog.