De câte feluri sunt chisturile ovariene

1 2 jpg jpeg

Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereţi subţiri, plin cu lichid limpede, care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafaţa ovarului, chistul ovarian seamănă cu o umflătură. Când un chist ovarian nu eliberează ovule, continuă să crească, devenind mai mare decât cel funcţional.

Un chist ovarian mărit se poate răsuci, se poate rupe sau poate sângera şi devine foarte dureros. Totuşi, majoritatea chisturilor funcţionale dispar de la sine în câteva luni şi sunt inofensive.

Există posibilitatea să nu afli niciodată că ai avut unul sau îl poţi descoperi în timpul unei ecografii.

Foarte rar, chisturile pot fi canceroase. De asemenea, ocazional, chisturile pot fi de dimensiuni mai mari şi se pot rupe. Acestea pot cauza dureri abdominale, balonare sau sângerări între menstruaţii.

Iată, aşadar, câte tipuri de chisturi ovariene există!

De câte feluri sunt chisturile ovariene - chisturi funcţionale

Chisturile funcţionale apar ca urmare a funcţionării anormale a ovarelor, fiind şi cel mai frecvent tip de chist ovarian. El se dezvoltă din ţesuturile care se schimbă în timpul procesului de ovulaţie. În mod normal, ovarele produc în fiecare lună structuri chistice numite foliculi. În mod tipic, aceştia se transformă la loc în ţesut ovarian normal după ovulaţie. Dar uneori apare o eroare şi chistul plin cu lichid stagnează pentru un timp.

Chisturile funcţionale se împart în două categorii: chisturi foliculare şi chisturi ale corpului luteal.

De câte feluri sunt chisturile ovariene - chistul folicular

Glanda pituitară din creier trimite un mesaj foliculilor care conţin ovulul, crescând hormonul luteinizant (LH). Acesta se numeşte ,,pick-ul de LH”. În mod normal oul este eliberat din foliculi şi îşi începe călătoria în jos în trompa uterină, unde poate fi fertilizat de un spermatozoid. Dacă pick-ul LH nu apare, foliculul nu se sparge şi nu eliberează oul. În schimb, creşte până devine un chist. Aceste chisturi produc rareori durere şi sunt de obicei inofensive şi pot dispărea în două sau trei cicluri menstruale.

De câte feluri sunt chisturile ovariene - chistul corpului luteal

Când se petrece pick-ul de LH şi oul este eliberat, foliculii răspund prin transformarea într-o nouă mică glanda secretoare temporară numită corp luteal. Acesta produce o cantitate mare de progesteron şi puţin estrogen pentru a pregăti uterul pentru fecundare. Dar uneori, după ce ovulul este eliberat, corpul luteal se închide prematur şi ţesutul se acumulează în interior, determinând mărirea corpului luteal.

Acest tip de chist dispare de obicei după două-trei săptămâni. Rareori, un chist de corp luteal poate creşte până la 7-10 cm în diametru şi poate sângera în interior sau torsiona ovarul, cauzând astfel dureri abdominale sau pelviene.

De câte feluri sunt chisturile ovariene - chisturi anormale

Chisturile anormale se prezintă în trei categorii: chistadenom (se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarelor), endometrial şi dermoid.

Chistadenoamele sunt chisturi care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului. Acestea sunt de obicei benigne. Ocazional, pot creşte destul de mari şi deranja organele abdominale cauzând dureri.

Chistul endometrial se formează când ţesutul endometrial (acel tip de ţesut care se află în interiorul uterului ) invadează ovarul. Este controlat de schimbările hormonale lunare care determina chistul să se umple cu sânge. Sângele din interiorul său este închis la culoare, maro-roşcat. Endometrioame multiple se găsesc în afecţiunea numită ,,endometrioză”. Deşi asimptomatice deseori, endometrioamele pot fi dureroase, în special în timpul ciclului sau în timpul actului sexual,iar cea mai redutabilă complicaţie este că pot determina sterilitate.

Un chist dermoid este format în principal din grăsime, dar poate conţine un amestec de diferite ţesuturi, păr, dinţi etc. Acestea sunt deseori mici şi asimptomatice. În cazuri extrem de rare, ele devin mari şi se sparg, determinând sângerări în abdomen, ceea ce constituie o urgenţă medicală.

De câte feluri sunt chisturile ovariene - chisturi multiple

Femeile care nu au ovulaţie în mod regulat pot să dezvolte chisturi multiple. Ovarele sunt deseori mărite şi conţin multe celule aglomerate sub un înveliş exterior îngroşat. Există mulţi factori care determină ca o femeie să nu aibă ovulaţie şi să dezvolte ovare polichistice. Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune complexă care implică multe disfuncţii hormonale şi ale sistemului de organe. Chisturile ovariene multiple sunt doar o faţetă a acestei disfuncţii.

Senzaţie de greutate şi durere în zona abdomenului, balonare, menstruaţii dureroase, sensibilitate a sânilor şi chiar creşterea lor în greutate, toate sunt semne ale apariţiei unor chisturi ovariene.