Damiana, plantă cu efect tonic pentru psihic

1 damiana jpg jpeg

Plantă originară din Mexic şi America Centrală, cunoscută ştiinţific după numele Turnera diffusa, damiana a demonstrat efecte deosebite în caz de impotenţă, fiind un afrodiziac şi antidepresiv natural. Află ce beneficii mai au remediile cu damiană!

Indicaţia principală a plantei, publicată în studiile de specialitate şi în cărţile fitoterapeutice, este cea de creştere a tonusului mintal şi emoţional. Urmează pe lista cu beneficii medicinale efectele pozitive asupra libidoului. Remediile din plantă îmbunătăţesc calitatea vieţii sexuale atât la bărbaţi, cât şi la femei. Nu degeaba este considerată planta mileniului III, stimulatorul libidoului şi un relaxant extrem de eficient. Printre substanţele active din plantă se numără taninii, răşinile, alcaloizii, flavonoidele, uleiurile volatile şi damianina, un compus benefic ce îi dă şi gustul uşor amărui.

Cum o recunoşti

Damiana este o plantă aromată, care face vara flori galben-portocalii, cu 5 petale. Florile sunt un indiciu să o recunoşti, dar pentru remedii se folosesc frunzele, tulpinile şi frunzele uscate. Cercetările ştiinţifice sugerează că extractul obţinut din această plantă, combinat cu pulberea de damiană, conferă efecte binefăcătoare mai intense.

Tipuri de remedii şi dozaj

Găseşti preparatele din damiană în magazinele naturiste. Cele mai cunoscute sunt capsulele şi extractele lichide din plantă şi frunzele uscate, bune pentru infuzii şi decocturi. Damiana intră şi în compoziţiile altor preparate naturiste, alături de plante cu proprietăţi terapeutice similare. Respectă indicaţiile de administrare prevăzute pe ambalajul fiecărui produs şi, dacă suferi din cauza libidoului redus sau te confrunţi cu tonus psihic scăzut, întreabă medicul ce doză şi se potriveşte.

În general, remediile din plantă pot fi administrate sub formă de ceaiuri din frunze uscate (1 linguriţă cu vârf de plantă la 150-200 ml de apă, care se lasă 7-10 minute la infuzat), extracte lichide şi capsule, astfel:

Infuzii: 1 ceşcuţă de infuzie de 2-3 ori pe zi.

Extract lichid: 2-4 ml de 2 ori pe zi.

Capsule: 3-4 g de 2 ori pe zi.

Combate inflamaţiile urinare

Infuziile din 2 linguriţe rase de plantă la 200 ml de apă ajută şi în caz de infecţii ale tractului urinar, cum ar fi inflamaţia vezicii urinare şi a uretrei. Damiana are atât proprietăţi diuretice, cât şi antiseptice, datorită substanţei arbutină găsită în plantă, care se transformă la nivelul uretrei în hidrochinonă – un antiseptic puternic.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală

În tratamentul impotenţei, al ejaculării precoce şi al problemelor psihosexuale ale bărbaţilor, dar şi în caz de epuizare nervoasă şi anxietate atât la femei, cât şi la bărbaţi, ajută infuzia din plantă, 1 ceşcuţă de 2-3 ori pe zi.

Sunt studii care sugerează că damiana poate creşte calitatea vieţii sexuale şi la femei, favorizând şi reglarea ciclului menstrual. Unul dintre ele, ale cărui rezultate au fost publicate în „Jurnalul de Sex şi Terapie conjugală“, au scos în evidenţă că femeile care au consumat preparate cu damiană s-au bucurat de efecte pozitive asupra libidoului, comparativ cu femeile care au luat remedii tip placebo. Efectele pozitive dovedite se referă la creşterea dorinţei sexuale, reducerea uscăciunii vaginale, frecvenţă mai mare a relaţiilor sexuale şi a orgasmului, dar şi senzaţia de excitaţie sporită la nivelul clitorisului.

Scade pofta de mâncare

Damiana a fost studiată şi ca potenţial adjuvant pentru pierderea în greutate. Într-un studiu din 2013, publicat în revista „Apetit“ (Appetite), femeile cărora li s-a oferit o formulă pe bază de inulină şi plante, printre care şi damiană, cu 15 minute înainte de mese, au mâncat semnificativ mai puţin.

Concluzia principală a cercetării a fost că acea combinaţie cu damiană poate ajuta la reducerea greutăţii corporale. Se recomandă 1 ceaşcă de ceai din damiană cu 15-20 de minute înainte de mesele principale ale zilei.

Efectul de suprimare a apetitului este, în continuare studiat, pentru mai multe detalii privind beneficiile în acest sens.

Atenţie la contraindicaţii!

Remediile din plantă nu sunt recomandate în sarcină şi în alăptare, dar nici persoanelor care suferă de boli renale sau ale ficatului. Se recomandă a nu se consuma în exces, pentru că poate duce la apariţia convulsiilor. Arbutina transformată în hidrochinonă în corp poate determina reacţii adverse negative, precum greaţă, vărsături, zgomote în urechi şi în cazuri severe, deces.