Cura balneară, o soluţie pentru bolile aparatului locomotor

1 2 jpg jpeg

Apa sărată, nămolul, diferitele tipuri de masaje şi terapii pot fi de ajutor persoanelor care suferă de boli ale oaselor, articulaţiilor şi muşchilor sau care vor să le prevină. Nămolul se aplică de obicei sub forma împachetărilor generale, mai rar parţiale (pe jumatatea de corp vizată) sau locale (la nivelul segmentului de corp afectat). Kinetoterapia şi hidrokinetoterapia în bazinele cu apă dulce şi sărată permit recaştigarea în timp scurt a abilitaţilor de mişcare. La acestea se adaugă masajul, masajul de drenaj limfatic, electroterapia, hidroterapia, oxigenoterapia.

În curele profilactice aplicate celor care se prezintă cu tensiuni musculare, deformări ale coloanei vertebrale cauzate de poziţii incorecte, lucrul în mediu umed şi rece, terapia relaxează contracturile musculare şi îndepartează disconfortul articular ca urmare a hiperpresiunilor (statul în faţa calculatorului, condusul maşinii etc).

Baza de tratament Danubius-Sovata, aflată pe malul Lacului Ursu, de unde se folosesc apa sărată hiperconcentrată şi nămolul sapropelic, este un astfel de centru unde se poate efectua o cură balneară. Atât curele de prevenire, cât şi cele terapeutice pot avea durata de 1 săptămână, dar ideal este de 2 săptămâni. Efectele terapiei cu apă sărată şi nămol sunt profunde şi de durată, menţinându-se aproximativ o jumătate de an.