Cuptoarele cu microunde au devenit din ce in ce mai sofisticate si mai elaborate. Dar, in acelasi timp, au aparut si polemicile legate de modul in care ne-ar putea afecta sanatatea: este sau nu periculos?

Tehnic vorbind, atuul cuptorului cu microunde sta intr-un dispozitiv mic, numit magnetron, care transforma electricitatea primita in radiatiile electromagnetice care actioneaza asupra moleculelor de apa din alimente. Acestea incep sa vibreze si se produce caldura si astfel se coace sau se incalzeste un aliment la cuptorul cu microunde.

Distruge unele substante benefice

Un studiu efectuat de americani in anul 2003 arata, dupa mai multe experimente efectuate pe broccoli, ca atat microundele, cat si fierberea sau prepararea sub presiune, ii distrug antioxidantii. Singura metoda care nu afecteaza leguma este prepararea la abur.

Un alt studiu, britanic, efectuat in 2009, a ajuns la aceeasi concluzie dupa analiza mai multor tipuri de preparare a legumelor: antioxidantii se distrug la microunde sau dupa mentinerea unui timp indelungat pe foc.

Impiedica asimilarea vitaminelor

Expunerea la microunde scade semnificativ capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de corp. In 1991, un medic elvetian de la Universitatea din Lausanne a realizat un studiu care demonstra ca mancarea gatita sau incalzita la microunde prezinta riscuri mari pentru sanatate.

Concluziile sale au fost confirmate in 2003 de un studiu guvernamental spaniol, care a demonstrat ca legumele si fructele preparate la microunde pierd cam 97% din substantele care au efecte benefice in boli cardiace coronariene.