Cum tratăm acasă înţepăturile de ţânţari

1 2 jpg jpeg

Gheaţă

Un remediu simplu împotriva muşcăturilor de ţânţar este gheaţa. Aceasta reduce inflamaţia şi face să dispară senzaţia de mâncărime, dacă e ţinută pe piele 5 minute.

Miere

Mierea are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, aşa că o picătură pusă pe înţepătură ajută la reducerea inflamaţiei.

Aloe vera

Gelul din aloe vera are proprietăţi antiinflamatoare. Dacă ai acasă o plantă de aloe, taie o bucăţică dintr-o frunză şi aplică gelul pe înţepătura de ţânţar.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul alină mâncărimea rezultată în urma înţepăturii. Se amestecă 1 linguriţă de bicarbonat cu puţină apă, iar pasta rezultată se aplică pe locul înţepăturii. Se lasă 10 minute, apoi se spală cu apă.

Oţet de mere

Folosit din vechime ca remediu pentru multe afecţiuni, oţetul de mere este util şi în cazul muşcăturilor de ţânţar, reducând senzaţia de usturime şi acţionând ca un dezinfectant. Se înmoaie un tampon de vată în oţet şi se ţine apăsat pe locul iritat pentru câteva minute.

Ceapă

Iritaţia şi usturimea locului înţepat de ţânţar pot fi calmate cu suc de ceapă. Se taie 1 felie de ceapă şi se ţine pe înţepătură câteva minute şi astfel se reduce şi riscul de infecţie.

Usturoi

Recunoscut şi el pentru multiple beneficii în domeniul sănătăţii, usturoiul este eficient şi în calmarea arsurii resimţite în urma înţepăturilor de ţânţari. Se amestecă 1 căţel de usturoi ras cu puţin ulei de cocos sau cu cremă de mâini fără parfum şi se aplică mixtura pe rană. După 10 minute, se şterge cu un şerveţel.

Atenţie!

Virusul West Nile, care se transmite doar prin înţepătura de ţânţar şi împotriva căruia nu există un vaccin, a ajuns şi în Europa. Deplasarea la medic e imperativă dacă în urma înţepăturii apar următoarele simptome:

  • senzaţia de usturime nu cedează, iar iritaţia se măreşte
  • se constată dificultăţi la respirat sau la înghiţit
  • apar dureri de cap, febră şi dureri musculare.