Obiceiul de a consuma des alcoolul poate afecta greutatea, dar principala problemă legată de acest subiect este influenţa băuturii asupra stării de sănătate.

Din această perspectiva, există teorii conform cărora, uneori, un consum scăzut de alcool poate fi chiar benefic organismului - exemplul cel mai concludent este vinul roşu, unul dintre cele mai bogate surse de antioxidanţi.

Energie bine ascunsă...

Cidru, bere, vin, lichior... băuturi alcoolice obţinute prin fermentarea zaharurilor naturale din sucuri de fructe sau de cereale, sau prin distilarea băuturilor fermentate care urmează acelaşi procedeu.

Toate conţin alcool şi zaharuri, de aceea sunt energizante. Dacă avem în vedere că 1 gram de alcool are7 kcal şi 1 gram de carbohidraţi are 4, iată de cât de multă energie poţi fi dependent!
Pentru a găsi cantitatea de alcool a unei băuturi, trebuie să te uiţi pe ambalajul sticlei la grad şi volum. De exemplu, un vin de 15 grade etanol conţine 12 kcal, la 100 ml.

Zahărul, deşi nu este indicat pe etichetă, este uşor de detectat după gustul băuturii: prezenţa lui se observă că gustul produsului este îndulcit. Astfel, se realizează cocktail-urile în combinaţie cu alcoolul puternic şi sucurile dulci de fructe

Sunt uşor de stocat...

Băuturile alcoolice nu sunt doar surse de energie pentru organism. Caloriile sunt utilizate pentru efortul fizic, dar şi pentru menţinerea temperaturii corpului. De fapt, ele sunt oxidate, adică consumate, iar în procesul de stocare al alimentelor sunt depozitate, în special alimentele grase şi produsele zaharoase.

... Şi dăunătoare pentru organism

Spre deosebire de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale, alcoolul nu este indispensabil pentru organism. Consumat în exces, alcoolul favorizează apariţia numeroaselor probleme de sănătate: ciroza hepatică, boli nervoase şi psihice, cancer. Mai mult, în cazul femeilor gravide, fătul poate avea probleme grave de dezvoltare.

Cât despre reducerea riscului de boli cardiovasculare, aşa cum au cum au sugerat unele studii, se observă doar la consumul redus de alcool, maximum două pahare de vin pe zi.

Tabel recapitulativ

1 pahar de vin rosu 10 grade ( 150 ml) = 82 kcal
1 pahar de vin alb de 11 grade ( 150 ml ) = 105 Kcal
1 pahar de vin Porto ( 50 ml ) = 80 Kcal
1 pahar de muscat ( 150 ml ) = 240 Kcal
1 vodca portocaliu ( 150 ml ) = 163 Kcal
1 Bloody Mary ( 150 ml ) = 211 Kcal
1 pahar de sampanie ( 150 ml ) = 105 - 180 Kcal ( brut uscat )
1 bere ( 330 ml ) = 125 - 200 Kcal
1 cană Cidru ( 150 ml ) = 50 kcal
1 Martini ( 80 ml ) = 128 Kcal
1 pahar de gin ( 80 ml ​​) = 177 Kcal
1 împuşcat de anason ( 40 ml ) = 106 Kcal
1 whisky ( 40 ml ) = 100 Kcal

Sfaturi de consum

Dacă îţi plac băuturile alcoolice, alege-le pe cele cu mai puţin alcool şi zahăr, dar mai ales consumă-le întotdeauna cu moderaţie. Evită să consumi băuturi cu sifon. Păstrează întotdeauna lângă, un pahar de apă pentru a potoli setea. Dacă îţi pasă de linia corpului tău, nu uita să iei în considerare contribuţia energetică a băuturilor alcoolice, pentru a calcula caloriile consumate zilnic.


Citeşte şi:

VIDEO: Alcoolul şi grăsimile îmbolnăvesc FICATUL

Consumul de alcool creşte riscul de cancer la sân