Cum si cand inveti copilul mic sa se spele pe dinti

1 2 jpg jpeg

Inca din primele luni ale copilului, parintii ii pot masa usor gingiile cu o compresa umeda, pentru ca atunci cand micutului ii iese primul dinte, de obicei in jurul varstei de 6 luni, acesta sa cunoasca deja rutina. Nu se poate vorbi de un periaj propriu-zis la o varsta atat de mica, insa o curatare trebuie sa existe. Desi dintii de lapte incep sa cada pe la varsta de 6 ani, acest lucru nu inseamna ca trebuie neglijati. Fiind baza de la care vor pleca dintii definitivi, copilul trebuie sa fie obisnuit sa si-i curete in fiecare zi.

Dintii de lapte sunt in numar de 20 si se termina de crescut cam pe la 2 ani si jumatate. Pentru spalare, e recomandat sa se utilizeze o periuta cu peri nu foarte aspri si o pasta de dinti special creata pentru copii, care sa aiba un miros placut si gust de fructe. Copilul nu va sti sa scuipe pasta decat pe la 2 ani, deci pana atunci va inghiti buna parte din ea, asa ca aceasta trebuie sa fie inofensiva pentru el.

Daca micutul nu vrea sa deschida gura pentru spalatul dintilor, nu trebuie fortat in niciun fel. E bine ca parintele sa ii serveasca drept model si sa se spele si el in acelasi timp, eventual transformand totul intr-un joc. Sunt sanse mai mari ca un copil sa-si imite parintele decat sa asculte sfatul acestuia si sa insiste apoi sa se spele singur. E important ca parintii sa persevereze, deoarece copilul isi va forma astfel obiceiul sanatos de a-si spala dintii sistematic si va continua pe acest drum pe masura ce creste. O igiena orala precara determina in viitor aparitia unor probleme mai mult sau mai putin complicate, care vor necesita vizite neplacute la stomatolog.