Cum se tratează corect SINUZITA. Sfatul specialistului

1 shutterstock 89784175 jpg jpeg

Dacă observi că nu mai reuşeşti să scapi de răceală şi ai în continuare nasul înfundat, febră şi dureri de cap persistente, nu mai amâna vizita la medic. Este posibil să ai sinuzită. Netratată corect, se poate croniciza.

Sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor paranazale, cavităţile din oasele feţei şi craniului din imediata apropiere a nasului, umplute cu aer şi căptuşite cu o mucoasă fină. La nivelul craniului există 8 sinusuri pereche (frontale, maxilare, etmoidale şi sfenoidale). Acestea se deschid la nivelul foselor nazale prin intermediul unor orificii, care facilitează drenajul fluidului din sinusuri spre nas sau gât.

Cum o recunoşti

Când lichidul din sinusuri nu mai poate fi eliminat, apare senzaţia de presiune în anumite zone ale feţei (frunte, obraz, baza nasului, dinţi), care se accentuează când strănuţi, tuşeşti, depui efort fizic, apleci capul înainte. Mai apar şi secreţii nazale vâscoase, galbene sau verzui, febră (în primele zile), nas înfundat, tuse cu expectoraţii (mai intense noaptea), respiraţie îngreunată. Dacă aceste simptome durează până la 4 săptămâni, vorbim de o sinuzită acută. Când însă neplăcerile persistă 8 săptămâni sau reapar continuu după acest interval, în ciuda unui tratament medicamentos corect efectuat, poate fi vorba de sinuzită cronică. Aceasta poate necesita un tratament invaziv şi, eventual, o intervenţie chirurgicală.

Frecventă la cei cu alergii

Uneori, sinuzita apare după o răceală obişnuită, întrucât virusul care a cauzat-o migrează către sinusuri, însă boala poate debuta şi în urma unei infecţii bacteriene. Totodată, sinuzita poate fi cauzată de fungi. Şi praful, alergenii şi temperaturile scăzute pot cauza inflamarea sinusurilor. „Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecţie, dar poate fi determinată şi de creşterea unor formaţiuni în sinusuri sau în fosele nazale (polipi nazali) ori de o deviaţie de sept care împiedică ventilaţia corespunzătoare a acestor cavităţi. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii şi adulţii de vârstă mijlocie, dar poate afecta şi copiii”, spune medicul ORL Bogdan Mocanu. 

Cum se pune diagnosticul

„Pentru a determina cauza simptomelor, doctorul va testa sensibilitatea la nivelul nasului sau gâtului. El va folosi un instrument pentru a menţine nasul deschis, apoi va aplica medicamente ce produc constricţia vaselor de sânge din culoarul respirator şi anestezia mucoasei nazale şi va introduce o lumină în pasajul nazal sau o videocameră miniaturizată pentru a urmări inflamaţia sau secreţiile nazale (examen endoscopic). Inspecţia vizuală va ajuta la excluderea condiţiilor fizice care determină sinuzita, cum sunt polipii nazali sau alte anormalităţi”, explică medicul Bogdan Mocanu. În cazurile de sinuzită persistentă sau severă, poate fi necesară o scanare computerizată.

Există mai multe opţiuni de tratament 

În cazul sinuzitelor acute, tratamentul constă în irigarea nazală (clătirea şi curăţarea pasajelor nazale cu apă sărată sau cu o soluţie salină). De ajutor sunt şi medicamente antiinflamatoare şi tabletele şi spray-urile descongestionante. Acestea din urmă nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile, pentru că pot da dependenţă. Sinuzita cronică de natură bacteriană se vindecă după un tratament cu antibiotice, iar cea fungică se tratează cu medicamente antifungice. Spray-urile cu corticosteroizi pot ajuta în cazurile recurente, dar necesită supraveghere medicală. În sinuzita alergică, evitarea expunerii la alergeni, cum ar fi părul animalelor sau mucegaiul, scade riscul apariţiei sinuzitei cronice. Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, medicul poate indica tratarea sinusurilor prin chirurgie. 

Dacă sinuzita continuă să reziste la tratamentul medicamentos specific, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi metoda de elecţie pentru rezolvarea patologiei. Pentru această procedură, chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub rigid cu o serie de lentile care măresc imaginea) ataşat la o cameră video miniaturizată, ultraperformantă. De asemenea, se folosesc instrumente speciale miniaturizate pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucţii care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri sub ghidaj videoendoscopic. Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăţi drenajul şi cu un instrumentar special pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică şi îngroşată care obstruează din interior orificiile sinusale.