„Mama mea are 84 de ani şi suferă de proastă circulaţie a sângelui. I se sparg vase de sânge şi-i apar răni pe piele. Ce e de făcut pentru ameliorare?" - V. Ivan, Galaţi

dr. Elena Surugiu, medic de familie, Hyperclinica MedLife Favorit, Bucureşti

Tratamentul insuficienţei venoase cronice vizează în principal prevenirea complicaţiilor prin evitarea statului în picioare sau în şezut timp îndelungat, prevenirea obezităţii, evitarea băilor fierbinţi şi expunerii prelungite la soare, odihnă cu membrele inferioare uşor ridicate faţă de trunchi, pentru a favoriza drenajul venos şi scăderea edemelor.

Tratamentul medicamentos constă în flebotonice (vitamina E, Tarosin, Detralex, Endotelon, Reparil gel, unguente cu heparină).

Ulcerele trofice sunt leziuni distructive tisulare, trenante, care nu se vindecă. Acestea vor fi dezinfectate zilnic cu antiseptice uşoare (soluţie de cloramină , Rivanol, soluţie Castelani), pentru a evita suprainfecţia bacteriană, expunerea la aer. Tratamentul acestora este dificil şi se recomandă a fi făcut sub strictă supraveghere medicală, prin colaborarea dintre chirurg şi dermatolog.