Cum să-ţi menţii starea de bine în timpul caniculei

1 salatapepenecastravete jpg jpeg

Odată cu vremea foarte caldă, apetitul nostru pare să se diminueze. Cu toate acestea, trebuie totuşi să ne hrănim, altfel riscăm să ne simţim epuizaţi şi deshidrataţi. Pentru a te asigura că organismul tău primeşte suficientă apă şi nutrienţi, consumă legume, fructe, iaurturi şi brânzeturi. Iată câteva alimente care pot face minuni pentru tine în timpul caniculei.

Iaurtul şi brânzeturile

Oboseala, stresul, problemele urinare, digestive sau intestinale sunt destul de frecvente vara, mai ales când este foarte cald. Pentru a le combate, ai nevoie să îţi protejezi cât mai bine organismul. Un ajutor real pot fi vitaminele şi mineralele, dar şi suplimentele alimentare, precum probioticele, aceste bacterii şi fermenţi buni care îmbunătăţesc activitatea sistemului digestiv şi în general, ajută la buna funcţionare a organismului. Printre alimentele care pot stimula producţia de bacterii bune se află şi unul dintre aliaţii noştri împotriva caniculei, iaurtul. Simplu sau cu fructe, este o gustare potrivită pentru prânz sau un desert delicios după o masă lejeră. Iaurtul este bogat în proteine, este o sursă de calciu, zinc, B2, B5, B12 şi fosfor. Brânza, în special cea de capră, este un aliment uşor digerabil, mai ales datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine. Este mai puţin grasă decât brânzeturile din lapte de vacă şi conţine mai mulţi acizi graşi cu lanţ scurt, care ajută digestia. 

Fructele şi legumele

Combate oboseala consumând grepfrut, lămâi, portocale, afine, bogate în vitamina C. Pepenele, atât cel verde, cât şi cel galben, conţine 92% apă, este bogat în vitamine şi minerale şi, din fericire, este chiar sezonul lui. Prunele sunt fructe deosebit de importante, au proprietăţi energizante, combat oboseala şi stresul, şi ajută la buna funcţionare a tranzitului intestinal. Castravetele rămâne un alt favorit pe timpul verii. Conţine peste 90% apă, dar şi multe minerale şi vitamine. Roşiile, bogate în licopen (un antioxidant din familia carotenului) şi minerale (potasiu, magneziu etc.), conţin şi ele aproape 94% apă. Legumele, precum dovlecelul, morcovii, ţelina, sfecla roşie, pot fi consumate oricând în stare crudă. O variantă pentru cei care nu le pot digera ca atare este gătirea lor la aburi. Consumă salată verde, spanac, ardei gras. Sunt alimente care îţi vor hidrata şi ele corpul.

Băuturi

2 apacastravetepepene jpg jpeg

Apa este vitală pentru corpul nostru, deoarece regenerează celulele şi permite bună circulaţie a sângelui. În condiţii normale, organismul are nevoie de cel puţin 1,5 până la 2 litri de apă pentru a reabsorbi volumul de lichid şi sărurile minerale pierdute prin urină, respiraţie şi transpiraţie. Însă, în cazurile de caniculă, este recomandat să bei suplimentar cel puţin 0,5 litri de apă. Nu ezita să adaugi un plus de aromă, adăugând felii de lămâie, de castravete, câteva frunze de mentă sau bucăţele de fructe. O altă opţiune poate fi apa de cocos, care este foarte răcoritoare, este săracă în zaharuri şi bogată în potasiu. Combate oboseala cu sucuri de fructe proaspăt stoarse, pentru a te bucura de toate calităţile lor nutritive. Se recomandă evitarea excesului de băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, precum cafeaua, ceaiurile îndulcite şi anumite băuturi acidulate, sau a băuturilor alcoolice. Toate aceste băuturi îţi vor deshidrata organismul. 

Canicula poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Nu aştepta să ţi se facă sete, hidratează-te constant pe toată durata zilei. Ai grijă de alimentaţia ta, chiar şi dacă nu simţi senzaţia de foame. Consumă alimente uşoare, pline de nutrienţi, vitamine şi bogate în apă. Sunt gesturi simple pe care le poţi face pentru a te menţine într-o stare bună fizică şi psihică.

Sursa foto: Shutterstock