Cum să te descurci cu un adolescent rebel

1 2 jpg jpeg

Cât a fost mic nu ai avut discuţii prea multe cu el, însă acum se comportă ca şi cum i-ai fi duşman, răspunde obraznic, îţi ascunde anumite fapte, s-a înhăitat cu o gaşcă de golani, vine foarte târziu, poate chiar s-a apucat şi de obiceiuri nocive precum fumat, alcool ori droguri.

Din părinte-prieten te vede ca pe un duşman

Depinde de tine ca părinte să gestionezi situaţia la timp şi să creezi o punte de legătură cu tânărul aflat la vârsta pubertăţii. El o să-ţi spună că tot ce ştii tu despre modă şi distracţie este demodat. Dacă ţipi la el şi îl pedepseşti mai rău îţi va face. Majoritatea copiilor, când ajung de vârsta liceului, încearcă să se formeze ca individualităţi şi astfel cumva, vor să se separe de sub tutela strânsă a părinţilor căutând mai mult compania prietenilor.

Ce trebuie să faci? În primul rând, trebuie să ai multă răbdare şi să fii calm, căci după cum spun psihologii, această fază trece pe la 16-17 ani. Da, doare să ştii că puiul tău, pe care l-ai crescut cu atâta dragoste, acum te respinge, însă trebuie să înţelegi că aproape toţi copiii trec, mai mult sau mai puţin, prin această perioadă de răzvrătire.

Totuşi, dacă îţi vorbeşte urât şi face alte lucruri rele ai putea să-i spui că mai bine să tacă, dacă nu poate să spună ceva frumos. De asemenea, ar trebui să-l faci să înţeleagă că orice s-ar întâmpla tu eşti acolo pentru el şi că poate avea încredere în tine, cum şi tu ai încredere în el. Astfel, e posibil ca el să lase garda jos şi să-şi dea seama că greşeşte în atitudinea pe care o are faţă de tine, explică cei de la webmd.com. Dacă vezi că îşi face rău consumând substanţe interzise sau are şi alte obiceiuri periculoase poţi apela la un psiholog sau la un psihiatru.

Are prieteni dubioşi

Vine acasă cu tot felul de adolescenţi, care mai de care mai tatuaţi, cu părul vopsit şi cu multe piercinguri. În timp ce ar trebuie să-şi facă lecţiile şi să înveţe pentru şcoală, ei ascultă muzică tare şi crezi că fumează atunci când tu eşti la muncă. Lasă vasele murdare şi tu trebuie să strâgi după el. Eşti speriat că al tău copil a luat-o pe căi lăturalnice şi nu ştii cum să-l faci să renunţe la acel anturaj.

Ce faci? Dacă ţipi la adolescentul tău şi-i jigneşti prietenii o să o ia personal căci ar fi ca şi cum l-ai jignit pe el. Chiar dacă îi vei interzice să se vadă cu ei tot o va face. Poţi merge cu el undeva să vă relaxaţi şi să aduci vorba despre ce te deranjează, spunând că ţi-e frică să nu se fi apucat de droguri. Îi poţi da exemple de tineri care au făcut asta şi unde au ajuns. Dacă tot nu te ascultă poţi cere sfatul unui psihoterapeut. Sportul de echipă i-ar putea face bine, astfel ar schimba mediul şi şi-ar face alţi prieteni.

Petrece mult timp pe internet

Acum, când mai toată lumea, de la copii la bunici, e cu telefonul mobil pe stradă, în autobuz şi metrou, evident că şi adolescenţii fac asta. Din acest motiv nu prea mai comunică prin viu grai cu familia şi asta te deranjează. Chiar dacă nu se vede cu prietenii într-o zi, ei vorbesc foarte des prin intermediul facebook-ului şi al whatsapp-ului.

Atâta timp cât copilul tău îşi vede de şcoală, ia note bune, îşi face temele, nu trebuie să-l ţii din scurt şi să-l pedepseşti luându-i mobilul, tableta şi tăindu-i internetul. Poţi să-i impui totuşi anumite limite: spre exemplu nu are voie să stea cu mobilul la masă şi să trimită mesaje. Pentru a fi sigur că doarme seara e indicat să nu îl laşi cu calculatorul în cameră.

Specialiştii spun că o metodă bună de a-l face pe adolescent să nu petreacă mult timp pe mobil este să-i spui să-şi plătească singur factura de telefon sau să-şi reîncarce cu banii lui mobilul. Astfel îl şi responsabilizezi şi trebuie să fie şi mai cumpătat cu minutele.

Citeşte şi despre sexualitate la adolescenţi