<<După o perioadă foarte stresantă din cauza unui examen important am rămas cu insomnie, nelinişte, palpitaţii, nervozitate. Ce aş putea face pentru a-mi regăsi calmul? Trebuie să menţionez că sunt hipertensivă.>> Cristina Voinea, Constanţa

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, www.drconstantinaruxandra.ro

La nivelul aparatului cardiovascular, talpa-gâştei are efecte deosebit de benefice: acţiune tonică şi protectoare cardiacă, normalizează tensiunea arterială şi ritmul cardiac, previne accidentele vasculare cerebrale, fluidifică sângele, previne şi stopează evoluţia aterosclerozei.

Este utilă şi persoanelor meteodependente care prezintă stări de anxietate, palpitaţii, pusee de hipertensiune, tulburări de somn în funcţie de variaţiile unor factori atmosferici.

Pentru efectul calmant, se beau 2 căni de infuzie de talpa-gâştei pe zi. De asemenea, se poate lua tinctură de talpa-gâştei - 30 de picături de 2-3 ori pe zi.

În cazul femeilor, este recomandată şi în caz de colici menstruale, tulburări de ciclu, amenoree. La menopauză, atenuează simptomatologia asociată, cum ar fi bufeurile, palpitaţiile, nervozitatea.