Cum să îţi păstrezi sănătatea în timpul sezonului rece

1 starea de sanatate toamna jpg jpeg

Toamna este sezonul virozelor şi al gripei. Temperaturile încep să scadă, iar organismul trebuie să se adapteze noilor condiţii meteorologice.

Nimănui nu-i place să simtă că îi este frig, dar, uneori, nu avem de ales. Vremea răcoroasă poate crea disconfort fizic, poate duce la dezvoltarea unor boli şi ne poate face să ne simţim letargici, dacă nu suntem echipaţi corespunzător. Însă, nu doar îmbrăcămintea ne ajută să facem faţă cu brio temperaturilor scăzute. Sunt mulţi alţi factori care contribuie la bunăstarea organismului în timpul toamnei şi ne pregătesc pentru iarnă.

O alimentaţie sănătoasă

O alimentaţie sănătoasă ne ajută să evităm răcelile şi gripa sezonieră, însă ne poate ţine şi de cald. Consumul alimentelor bogate în grăsimi sănătoase (avocado, nuci, seminţe, peşte gras, ciocolată neagră, ouă etc.) poate ajuta la accelerarea metabolismului, care, la rândul său, încălzeşte corpul.

Totodată, consumul de ceaiuri si tincturi ajută organismul în timpul iernii. Printre beneficiile acestor băuturi calde se numără întărirea sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, evitarea stărilor letargice şi prevenirea sensibilităţii dentare. Printre cele mai bune ceaiuri pentru sezonul rece se numără cele obţinute din muşeţel, ghimbir, mentă, lavandă, trandafir şi floarea pasiunii.

Din cauza temperaturilor scăzute, organismul se deshidratează mai repede, de aceea este important să ne asigurăm că bem suficiente lichide. Deshidratarea poate cauza dureri de cap, ameţeli şi oboseală.

Odihnă suficientă

Odihna este importantă pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Când suntem obosiţi, temperatura corpului scade, astfel că resimţim mai intens frigul. În plus, starea de oboseală ne împiedică să fim atenţi la drum, iar ploile din timpul toamnei, precum şi lapoviţa şi ninsoarea din timpul iernii ne solicită atenţia într-o mai mare măsură. Pentru bunăstarea noastră, este recomandat să dormim cel puţin opt ore în fiecare noapte. O rutină a somnului, cu ore specifice de culcare şi trezire, ne poate ajuta să ne odihnim suficient pentru a nu simţi mai intens frigul.

Corp aclimatizat

Pentru a ne obişnui cu frigul, trebuie să-l „înfruntăm“, iar pentru a putea face acest lucru trebuie să petrecem cât mai mult timp în aer liber. În acest sens, este important să stăm afară cel puţin o oră în fiecare zi. Pentru a nu ne îmbolnăvi şi pentru a evita senzaţia de frig, este esenţial să ne îmbrăcăm potrivit temperaturilor. Mănuşile, pălăriile şi cizmele sunt obiecte vestimentare care ne ajută să ne protejăm de frig zonele cele mai sensibile ale corpului. În timp, vom putea petrece mai multe ore în aer liber fără să fim afectaţi de condiţiile meteorologice.

Îmbrăcăminte adecvată

Este adevărat că îmbrăcămintea din timpul sezonului rece trebuie să fie mai groasă decât cea folosită vara, însă nu întotdeauna acest lucru este suficient. Toamna şi iarna trebuie să ne asigurăm că hainele pe care le purtăm sunt uscate. O jachetă impermeabilă şi rezistentă la vânt este recomandată în timpul zilelor ploioase de toamnă. De asemenea, dacă ne desfăşurăm activitatea în exterior, trebuie să alegem obiecte vestimentare care vor absorbi transpiraţia. Astfel, corpul nostru va rămâne uscat şi vom evita senzaţia de frig. Şi încălţămintea este la fel de importantă, de aceea trebuie să alegem ghete sau cizme prin care să nu pătrundă apa şi care să fie călduroase.

Expunerea prelungită la temperaturi scăzute poate duce la hipotermie. O temperatură a corpului sub limita normală ne poate afecta creierul, drept urmare nu ne dăm seama imediat de ceea ce ni se întâmplă. Aşadar, pentru a avea grijă de organismul nostru în timpul sezonului rece, este important să ne îmbrăcăm corespunzător, să avem o dietă echilibrată şi să ne odihnim suficient.

Sursă foto: mazur serhiy/ Shutterstock