Cum să combaţi poftele şi să ai o viaţă sănătoasă de Sărbători

1 2 jpg jpeg

Mulţi dintre noi avem pofte, acestea fiind de cele mai multe ori pentru mâncare proastă (junk food) plină de zahăr, grăsimi şi calorii. Cel mai dificil este să rezişti în faţa alimentelor bogate în carbohidraţi şi zaharuri cum ar cartofii franţuzeşti, gogoşile, chipsurile şi a prăjiturile. Consumul regulat de astfel de gustări poate cauza probleme de sănătate, precum şi modificări la nivelul taliei şi a stării de bine în general.

Desigur, dat fiind Paştele cu toţii ne vom avânta vânjos în oalele cu ciorbă, sarmale şi cârnaţi, în cozonaci, ouă vopsit, pască şi plăcinte. Este important însă ca aceste excese să fie exact, asta, excese şi nu „hrana noastră cea de toate zilele” Încearcă sfaturile de mai jos pentru a menţine obiceiurile bune de mâncare şi pentru a gestiona acele pofte nesănătoase. 1 Elimină tentaţia

Dacă pofteşti după un anumit tip de mâncare nesănătoasă, cum ar fi îngheţata sau bomboanele, nu le păstra în preajmă. Cu cât mai uşor poţi satisface o poftă, cu atât eşti mai predispus la a te da bătut. Pe de altă parte, cu cât cedezi mai puţin în faţa unei tentaţii, cu atât ea devine mai slabă. Pregăteşte-te pentru succes prin a-ţi face cele mai mari pofte cât mai puţin accesibile.

2 Fă schimbări sănătoase

Cheia este să plănuieşti din timp. Uită-te după inspiraţii culinare şi pregăteşte-ţi alternative mai sănătoase. În loc de o pungă de chips-uri, serveşte câteva măsline sau verdeţuri cu hummus. Fructele cu untul de nuci sunt o alternativă consistentă pentru pofta de dulce. Dacă ciocolata este slăbiciunea ta, rămâi la ciocolata neagră cu peste 70% cacao.

3 Fă mişcare

Un studiu publicat în The Journal of the American College of Nutrition (Jurnalul Colegiului American de Nutriţie) a descoperit faptul că începerea şi menţinerea unui regim regulat de exerciţii fizice poate să ducă la un consum mai mare de fructe şi legume. Aşa că pune-te în mişcare şi fă-ţi un obicei din asta; te poţi trezi mâncând mai sănătos fără să te gândeşti prea mult sau să depui un efort prea mare.

4 Renunţă din când în când

În cazul în care te privezi total de ceva, poftele tale pot deveni mai intense. Dacă nu ai o problemă de sănătate specifică, atunci nu ar trebui să elimini ceva complet din dieta ta. Permite-ţi să-ţi faci poftele din când în când, doar ai grijă să controlezi porţiile.

Nu în ultimul rând, aminteşte-ţi CE sărbătorim de Paşte. Acesta este o sărbătoare a spiritului mai întâi şi apoi una a trupului. A te bucura de sărbători (oricare ar fi ele) nu înseamnă ă trebuie să te îmbuibi şi să te îndopi ci mai degrabă să savurezi.

Ai alte idei? Te rog să ne scrii şi/sau comentezi mai jos sugestiile tale.

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional.

Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte. Eugen îşi împarte timpul între Cursurile pe car le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click

.