Cum sa combateti senzatia de piele uscata in timpul iernii

1 femeiecucaciula jpg jpeg

Pielea este unul dintre cele mai afectate organe ale corpului in timpul iernii. Vantul, frigul, precipitatiile si gerul afecteaza pielea, iar cele mai expuse sunt tenul si mainile. Exista mai multe metode de a combate senzatiile de piele intinsa, de mancarime ori de iritare, insa cel mai bine este sa preveniti aceste probleme.

Imbracati-va corespunzator

Frigul este una dintre principalele cauze ale unor probleme precum pielea uscata si crapata. Optati pentru imbracaminte suficient de calduroasa si protejati nu numai tenul, ci si mainile si urechile, mai ales in cazul in care ninge, ploua sau este ger. Nu numai manusile si caciulile sunt importante, ci si primul strat de haine care acopera pielea, precum lenjeria intima, sosetele, colantii. Optati pentru materiale care mentin caldura corpului, precum matasea, lana fina si bumbacul de buna calitate.

Hidratati-va suficient

Este posibil ca, odata cu venirea frigului, sa nu mai simtiti nevoia sa consumati la fel de multa apa ca in perioada calda. Insa aceasta este un element cheie pentru a va asigura ca pielea nu are de suferit. Incercati sa beti zilnic cel putin 1,5 litri de lichide pentru ca organismul sa functioneze la parametri optimi.

Alimentatie variata si echilibrata

Pielea are nevoie de anumiti nutrienti pentru protectie si regenerare. Vitaminele si mineralele sunt foarte recomandate in acest sens, iar dintre ele se remarca vitaminele A, C si iodul, de exemplu. Puteti include in alimentatia zilnica fructe de sezon, precum citrice si kiwi, dar si peste gras, pentru acizi Omega-3, responsabili de pielea hidratata.

O crema hidratanta buna

Persoanele care au tenul foarte uscat trebuie sa foloseasca o crema hidratanta de buna calitate in rutina de ingrijire de dimineata, pentru ca pielea sa fie protejata de agresiunile exterioare. Inainte de culcare, se recomanda o crema de noapte care ajuta pielea sa se regenereze si sa lupte impotriva imbatranirii premature. Aceste produse trebuie sa fie cat mai naturale si aplicate numai dupa o curatare temeinica a pielii. Serul este o forma de ingrijire complementara a tenului si permite pielii sa se hidrateze in straturile profunde. Pe piata exista seruri care se aplica inaintea cremelor si cele care se pot adauga in acestea, potentandu-le actiunea. Inainte de a achizitiona un astfel de produs, citeste, insa, recomandarile producatorului, pentru a vedea daca se potriveste tenului tau.

Apa prea calda usuca pielea

Evitati baile prelungite sau dusurile prea fierbinti. Persoanele cu piele foarte uscata pot folosi in locul gelului de dus obisnuit un ulei de baie care curata pielea, dar o si protejeaza in acelasi timp. Un alt factor care poate usca excesiv pielea este clorul din apa de la piscina, de aceea se recomanda o buna hidratare a corpului dupa incheierea sedintei de inot.

Temperatura din locuinta

Temperaturile mai crescute din locuinte duc la scaderea umiditatii aerului, iar aceasta poate contribui la aparitia unor probleme diverse, de la uscarea mucoasei nazale si declansarea unor alergii la deshidratarea pielii. O solutie eficienta impotriva acestui fenomen este folosirea unui umidificator, iar in lipsa acestuia sunt diverse metode la indemana oricui pentru cresterea nivelului de umiditate, precum castronasele cu apa puse pe calorifere si plantele verzi. 

Gomajul este recomandat, dar evitati excesele

Exfolierea pielii joaca un rol important in regenerarea acesteia, pentru ca astfel se elimina efectele nedorite ale unor factori precum poluarea, excesul de sebum etc. Atat in cazul tenului, cat si pentru restul corpului, exfolierea trebuie sa fie realizata de maximum doua ori pe saptamana si sa fie urmata de aplicarea unor produse hidratante, precum masti, uleiuri naturale, ca cele de masline si cocos, si lotiuni care ofera pielii un aspect sanatos.

Nu neglijati mainile, talpile si picioarele

Desi sunt protejate de manusi, respectiv incaltaminte si haine calduroase, aceste parti ale corpului pot fi afectate de deshidratare din cauza faptului ca pielea nu respira, nu se poate oxigena corespunzator si nu se poate regenera. Din acest motiv, acestea au nevoie de ingrijire atenta. De exemplu, aloe vera poate fi utila pentru pielea crapata de pe maini, degete sau picioare.

Unele persoane au picioarele si mainile mult mai sensibile in timpul iernii. Anumite zone precum degetele mainilor si picioarelor sau calcaiele pot sa devina rosii sau sa capete nuante albastre din cauza unor tulburari de circulatie. Desi provoaca senzatii de arsura, mancarime sau intepaturi, aceasta problema nu tine de deshidratare, ci trebuie sa fie evaluata de un specialist in tulburari de circulatie a sangelui.

Nu neglijati nici buzele

In cazul deshidratarii, buzele sunt primele care ne arata ca exista aceasta problema, pentru ca se usuca, se cojesc si se crapa. Actionati pentru a combate aceasta problema, folosind balsamuri de buze cat mai naturale, cat mai frecvent posibil.

Daca problemele legate de uscarea pielii persista, in pofida faptului ca aplicati sfaturi ca cele de mai sus, este necesar sa cereti sfatul unui medic, pentru a vedea daca nu cumva motivele sunt de natura interna.

Sursa foto:  Unsplash.com