Cum recunoşti un atac de cord

1 2 jpg jpeg

Unori, infarctul se produce „neanunţat”, alteori are are semne prevestitoare chiar şi cu câteva zile înainte. Cu toate că un astfel de eveniment neplăcut se poate produce oricând, statisticile au arătat că, în 40% din cazuri, are loc mai des în prima parte a zilei, în intrevalul orar 06:00 – 12:00.

Durerea în piept, simptomul clasic

În cele mai multe cazuri, infarctul are ca primă manifestare durerea în piept - angina pectorală. Este descrisă ca apăsare puternică, în spatele sternului, sau ca senzaţie de gheară în piept, ca o sfredelire sau greutate.

Durerea poate iradia sau nu către braţe, umăr, abdomen sau gât. La unele persoane, durerea este declanşată de stres, efort fizic intens, expunere la frig sau de o masă copioasă. Durata acestui disconfort poate fi de peste 15 minute şi chiar de câteva ore şi uneori nu cedează nici la administrarea de nitroglicerină (se iau 3 tablete la 5 minute).

Ce alte simptome trebuie să dea de gândit

Slăbiciunea apărută brusc, senzaţia acută de lipsă de aer sau sufocarea, în absenţa efortului fizic, transpiraţiile reci, pierderea cunoştinţei şi ameţelile sunt alte manifestări ce pot fi puse pe seama unui infarct.

Alte simptome atipice, care pot îngreuna diagnosticul, sunt cele de ordin digestiv (vărsături, greaţă), umflarea picioarelor, starea de rău inexplicabil şi disfuncţiile erectile. Astfel de simptome neobişnuite pentru atacul de cord apar în 10% din cazuri.

La femei, pot exista unele diferenţe

În cazul femeilor, există unele particularităţi, simptomele putând fi diferite de cele care apar la bărbaţi. Astfel, pot fi semne ale infarctului la femei: senzaţia de epuizare, gâfâiala la efort, greaţa sau starea de vomă.

Şi anxietatea, insomnia şi oboseala persistentă pot arăta că inima este în suferinţă. Femeile cu cel puţin un factor de risc cardiovascular (fumat, stres, sedentarism, hipertensiune, nivel crescut al colesterolului rău, diabet) trebuie să acorde o atenţie aparte prevenirii atacului de cord.

Unori, poate fi asimptomatic

La unele persoane, infarctul este silenţios, afându-se de existenţa acestuia ulterior, la un control medical (electrocardiogramă). O astfel de situaţie poate fi întâlnită la cei cu diabet zaharat cu neuropatie diabetică (afectarea sistemului nervos, care perturbă capacitatea de a simţi durerea).

Infarctul miocardic atipic se poate manifesta prin absenţa totală a durerii toracice. Alteori, este însoţit de senzaţia de sufocare, palpitaţii, stare de leşin, transpiraţii, greaţă, dureri abdominale.