Cum recunoşti anxietatea

1 2 jpg jpeg

Grijile exagerate care nu-ţi mai dau pace nu sunt singurele semnale ale unei afecţiuni numită anxietate. Chiar dacă pare inofensivă, această tulburare ajunge să afecteze treptat digestia şi să-ţi dea dureri musculare.

Îţi faci foarte multe griji

Pentru mulţi a devenit o normalitate să stea cu griji pentru orice, pentru că nu toate merg aşa cum ne dorim. Totuşi, dacă observi că îţi faci griji permanent şi nu te mai poţi concentra asupra terminării treburilor de peste zi, este posibil să suferi de anxietate. Un alt indiciu este acela că această stare durează de mai mult de 6 luni.

Ai tot felul de frici fără explicaţie

Rari sunt cei care nu se tem de nimic. Dacă în cazul tău fricile te împiedică să duci o viaţă normală, trebuie să ceri sfatul unui psihoterapeut. Fobia este un tip de tulburare de anxietate.

Îţi faci ritualuri proprii

Un alt semn al anxietăţii, pe lângă fobie, este comportamentul compulsiv. Acesta presupune respectarea unor reguli pe care ţi le impui singur: îţi speli mâinile foarte des, păstrezi volumul radioului la un anumit nivel, păşeşti în afara casei cu piciorul drept. Ajungi să te îngrijorezi atunci când uiţi să faci ceva exact aşa cum îţi ţi-ai stabilit şi te temi că se poate petrece ceva rău din cauza asta, să te îmbolnăveşti sau să ai ghinion.

Te confrunţi cu insomnii frecvente

Jumătate din persoanele cu anxietate au probleme cu somnul. Motivul este teama şi grija care le macină şi nu le lasă să se relaxeze şi să se odihnească. Privarea de somn le poate provoca şi alte probleme de sănătate.

Citeşte şi: Efectele nocive ale lipsei de somn asupra organismului

Suferi de tulburări digestive şi dureri musculare

Anxietatea poate avea un impact negativ şi asupra corpului, mai ales a sistemului digestiv. De aceea, este un fapt obişnuit la cei care suferă de această tulburare să aibă şi indigestii sau să fie diagnosticaţi cu sindromul de intestin iritabil.

Când te îngrijorezi prea mult sau eşti crispat de frică, musculatura rămâne în tensiune o vreme, ceea ce îţi poate da dureri. Din cauza anxietăţii, multe grupe de muşchi pot deveni foarte rigide.

Faci atacuri de panică

Un atac de panică este o experienţă foarte neplăcută însoţită de simptome fizice precum creşterea ritmului cardiac, dificultatea de a respira, ameţeală. Dacă ţi se întâmplă de mai multe ori, este posibil să suferi de anxietate şi singura modalitate de a nu se repeta este să mergi la un control medical.