Cum previi insomnia prin dietă

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos poţi găsi soluţii pentru multe tulburări de sănătate. În acest articol acordăm atenţie tulburărilor de somn, în special insomniei. Din cercetările experţilor în domeniu se arată că dieta are cel mai mare impact asupra somnului şi poate să facă diferenţa între un somn de calitate şi unul „agitat“. Ţinând cont de câteva sfaturi puteţi remedia această neplăcere.

Sfaturile sunt bazate pe concluziile cercetătorilor, pe care le-au publicat în Jurnalul Appetite. Oamenii de ştiinţă au analizat meniul oamenilor care au declarat că dorm bine şi al celor care nu se pot odihni în timpul nopţii.

Potrivit analizelor, persoanele care dorm mai puţin de cinci ore şi nu beau suficientă apă în timpul zilei au carenţă de vitamina C şi deficit de seleniu, mineral esenţial pe care-l puteţi găsi în nuci, carne şi fructe de mare.

Cum previi insomnia prin dietă alimentara

Deşi se confruntă cu deficit de substaneţe minerale, vitamine şi apă, insomniacii au declarat că mănâncă multe legume cu frunze verzi.

Pe de altă parte, persoanele care se laudă cu un somn profund au introdus în alimentaţie mulţi carbohidraţi, dar nu consumă des ouă şi carne grasă, ciocolată şi ceai.

Nutriţionistul Linda Foster spune că „este perfect logic ca dieta noastră să poată afecta calitatea somnului. Unele alimente, cum ar fi bananele conţin niveluri ridicate de triptofan, un aminoacid care te face somnoros, deci banana poate fi de mare ajutor în combaterea insomniei“.

„Din punct de vedere medical, ştim că deficienţele de minerale-cheie pentru organism, precum calciu şi magneziu sunt legate de anumite tulburări de somn“, explică Foster.

Din punct de vedere medical, nu e bine să te bucuri de o cină cu multe alimente consistente cu puţin timp înainte de culcare, pentru că poţi îngreuna digestia.

Cum previi insomnia prin dietă - pauză alimentară

Studiile anterioare sugerează că sunt necesare cel puţin 3 ore de repaus între masa de seară şi culcare. Acum, oamenii de ştiinţă vin şi cu explicaţie suplimentară: cele 3 ore de pauză alimentară sunt optime pentru organism. Acesta poate intra în repaus şi în acest timp eliberează hormonul numit melatonină, care poate echilibra relaţia somn-veghe.

Tot din studiile experimentale s-a descoperit că o bucată de brânză de 20 g înainte de culcare poate să favorizeze calitatea somnului.