Cum prepari sănătos carnea la grătar. Secrete de care să ţii cont

1 carne gratar jpg jpeg

Dacă ţi-e poftă de nişte preparate la grătar care să nu-ţi atace ficatul sau inima, ţine cont de câteva trucuri!

Cine nu-şi doreşte o masă gustoasă şi făcută rapid, în compania familiei şi a prietenilor? Doar că grătarul nu e atât de sănătos precum ne-am închipui. Da, ştim, doctorii ne recomandă să înlocuim şniţelele şi cartofii prăjiţi, adică prăjelile, cu câte un grătar simplu, mult mai sănătos. Doar că, atunci când gătim pe un grătar cu cărbuni, lucrurile se schimbă. În primul rând, adaugi o cantitate mai mare de sare şi de grăsimi saturate dietei tale, iar acest lucru nu face decât să-ţi pună la grea încercare inima. Sarea îţi poate creşte tensiunea arterială, iar grăsimea saturată îţi saltă nivelul colesterolului „rău”. E atât de simplu să mânânci şi să bei mai mult atunci când te simţi bine cu prietenii la un grătar care durează câteva ore de pregătit şi savurat! Iar sarea şi grăsimile nu sunt singurele pericole ale grătarului! 

Cum alegi carnea

Dacă preferi carnea macră în locul celei grase, reduci considerabil aportul de grăsimi saturate. Un cotlet de porc fără prea multe grăsimi e întotdeauna de preferat unor coaste, de exemplu. În ceea ce priveşte carnea de pui, pune-o pe grătar fără pieliţă, pentru a scădea cantitatea de grăsime. În cazul folosirii unei bucăţi de carne macră, există riscul de-a ajunge să fie prea uscată şi mai puţin gustoasă. Atunci trebuie s-o marinezi. Acizii din marinată, precum zeama de lămâie sau oţetul, vor pătrunde în fibrele din muşchi şi vor face carnea mai moale şi mai uşor de mâncat. Nu e nevoie să adaugi un plus de ulei pentru a nu se lipi carnea macră, stai doar cu ochii pe ea, ca să nu le ardă, atâta tot!

Cum marinezi carnea

Amestecă, într-un recipient, zeamă de lămâie, rozmarin sau salvie cu puţin ulei, sau foloseşte câteva ierburi proaspete precum pătrunjel, coriandru ori busuioc cu puţin suc de citrice (lămâie sau portocală). De asemenea, poţi prepara o pastă care să păstreze prospeţimea cărnii folosind usturoi, ceapă, lămâie, ierburi proaspete şi puţin ulei de floarea-soarelui sau de rapiţă. Dacă preferi sosurile picante, fă un amestec de boia de ardei, chimen, chilli, praf de curry sau piper roşu, cu care să ungi carnea macră.  

Trucuri pentru salate delicioase

Ai grijă la sosul de salată, care poate fi plin de grăsimi şi sare, mai ales când vine vorba despre salata de cartofi sau la cea de varză din comerţ, care conţin multă maioneză. Dacă ţii la siluetă şi la sănătatea ta în general, poţi adăuga puţin iaurt degresat în maioneză, pentru a deveni mai uşoară. Sau, şi mai bine, încearcă o salată mediteraneană (din roşii, castraveţi, ardei, câteva măsline şi cubuleţe de brânză degresată, ceapă şi ulei de măsline) în locul maionezei cumpărate sau a ketchup-ului pus, de obicei, pe friptură. La fel de gustos poate fi şi un tzatziki, făcut din iaurt, usturoi şi castravete.

Nu exagera cu alcoolul! 

Un alt aspect de care trebuit ţinut cont atunci când facem grătar cu prietenii este cosumul de alcool. După cum prea bine ştim, grătarul poate dura ore întregi, timp în care ar fi bine să alternăm băuturile alcoolice cu cele non-alcoolice. Berea poate fi înlocuită cu câte o limonadă răcită cu cuburi de gheaţă, iar vinul poate fi savurat şi ca spritz, nu-i aşa? 

De ce să mai ţii cont

Grătarul poate conţine multe chimicale cancerigene, mai ales dacă preferi mâncarea foarte bine făcută. Pentru a reduce numărul acestora, iată ce trebuie să faci!

  • Nu prăji mâncarea prea aproape de cărbuni, ca să nu rişti s-o arzi. Şi întoarce carnea de pe-o parte pe alta frecvent, din acelaşi motiv.
  • Pune o tavă sub grătar, pentru a limita grăsimea care picură pe cărbunii încinşi şi care creează fumul plin de substanţe cancerigene.
  • Prepară porţii mici, pentru a dura mai puţin până se fac. Un timp mai îndelungat de prăjire dă naştere unei cantităţi mai mari de substanţe cancerigene.
  • Foloseşte bucăţi de carne macră, pentru a exista mai puţină grăsime care să picure pe cărbuni.
  • Nu pune carnea direct pe flacără, pentru a nu risca s-o arzi.

Citeste si: Cât de sănătoasă este carnea la grătar: argumente pro şi contra