Cum poţi spune adio frezelor dentare

1 2 jpg jpeg

Tendinţa stomatologiei moderne este de a pune accentul mai mult pe prevenţie, decât pe tratamentul clasic al afecţiunilor dentare.

Sensibilitatea dentară, un risc

Riscul de a face o carie apare cu mult timp înainte de a se vedea cu ochiul liber că dintele este afectat. De fapt, primul semn că dantura ar putea avea de suferit este apariţia sensibilităţii la dulce, rece, acru sau la cald, problemă care afectează aproximativ 60 la sută din populaţie. „Din cauza perierii incorecte sau din cauza unei igiene orale precare, pe coroana dentară apar mici canalicule, care, netratate la timp, duc la inastalarea cariilor. Din aceleaşi cauze, gingiile se retrag de pe dinte, lăsând descoperită o porţiune de rădăcină, care este mult mai sensibilă la agresiunile la care sunt supuşi zilnic dinţii. Astfel, deşi nu ne dăm seama, suntem expuşi riscului de a face carii”, explică medicul stomatolog Elena Marcu.

Aciditatea salivei favorizează cariile

Printre problemele care cresc riscul afecţiunilor dentare se numără gura uscată, gustul modificat al mâncării, halitoza (mirosul neplăcut al respiraţiei) şi alte disfuncţii salivare. „Saliva este foarte importantă, pentru că ajută la digestia alimentelor şi are un efect carioprotector, datorită enzimelor pe care le conţine. Când apar modificări ale cantităţii de salivă sau ale compoziţiei acesteia, inevitabil se instalează şi problemele”, atrage atenţia medicul stomatolog. Printr-un test simplu, care presupune prelevarea unei mostre de salivă, se poate determina dacă nivelul acidităţii salivare este ridicat, ceea ce poate duce la apariţia cariilor.

Vechimea plăcii bacteriene contează

Un alt factor de risc pentru sănătatea danturii îl reprezintă placa bacteriană. Aceasta este o peliculă incoloră, alcătuită doar din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Cu toţii avem această placă bacteriană, dar, dacă nu o înlăturăm prin folosirea aţei dentare şi prin tratamente stomatologice specifice, aceasta distruge smalţul dinţilor şi duce la apariţia cariilor. Cu cât placa bacteriană este mai veche, cu atât riscul pentru dantură este mai mare. Pentru a afla cât de periculoasă este placa bacteriană şi care sunt dinţii cei mai afectaţi, se poate efectua un test al cărui rezultat îl puteţi afla în 15 minute.

Unele carii, provocate de un streptococ

Gura este locul preferat de bacterii, deoarece acestea se hrănesc cu aceleaşi alimente pe care le consumi şi tu. Unele dintre acestea sunt benefice, ajutând la procesul de formare a bolului alimentar şi la descompunerea alimentelor, însă unele favorizează instalarea afecţiunilor dentare. Cea mai importantă este Streptococcus mutans, principala bacterie responsabilă pentru apariţia cariilor. Şi pentru depistarea acesteia există un test simplu, neinvaziv: testul bacteriologic.

Tratamente minim invazive

Pentru fiecare din problemele depistate cu ajutorul celor trei teste, există tratamente minim invazive. De exemplu, pentru restabilirea echilibrului mineral al dinţilor şi pentru remineralizarea petelor albe ce indică începutul unei carii, se pot folosi o serie de creme. Iar persoanele care suferă de „gură uscată” pot apela la un gel special. „În cazul în care dinţii sunt deja afectaţi, preferăm să utilizăm biomateriale pentru tratamentul cariilor”, susţine medicul stomatolog Oana Taban, CEO al grupului Dentestet.