Am un copil de patru ani, care va merge la grădiniţă în această toamnă. Iarna trecută a răcit destul de des, iar pentru acest an aş dori să îi întăresc natural imunitatea. Ce ne recomandaţi în acest sens?” Mara Tutunaru, Bucureşti

Dr. Cristina Bălănescu răspunde:

La începutul lunii septembrie, se poate începe tratamentul pentru întărirea imunităţii la copii, mai ales la cei care merg în colectivităţi.

Se folosesc sucuri şi siropuri, ceaiuri îndulcite cu miere şi tratament homeopat, iar alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe.

Poate fi folosit sucul de orz verde proaspăt. Sucul se poate prepara în casă. Într-o jardinieră de flori se seamănă orz, care se va uda la două zile.

În momentul în care orzul ajunge la maximum 20 cm înălţime, se recoltează, se fărâmiţează mărunt, se introduce într-un storcător de fructe, iar sucul obţinut se depozitează într-un recipient de sticlă în frigider.

Se administrează zilnic o linguriţă dimineaţa sau după-amiaza, nu după ora 17. Sucul poate fi diluat cu puţină apă sau cu ceai.

Se administrează trei luni (septembrie, octombrie, noiembrie). De asemenea, poate fi folosit siropul de cătină albă sau de cătină roşie, presat la rece şi îndulcit cu miere.

Se administrează zilnic 1-2 linguriţe, din septembrie până în martie.

Dr. Cristina Bălănescu

Medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, Clar Med, Bucureşti