Cum pot cremele cu factor de protecţie să afecteze sperma

1 2 jpg jpeg

Aceştia susţin că aproape jumătate dintre ingredientele pe care le conţin loţiunele cu factor de protecţie pentru a bloca razele ultraviolete imită efectele pe care le are hormonul feminin progesteron, anume de a nu lăsa celulele de la nivelul spermei să funcţioneze normal.

Riscul este cu atât mai mare cu cât cremele sunt absorbite de piele şi ajung apoi în fluxul sangvin.

În cadrul studiului recent, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca) au testat 29 dintre 31 de filtrele împotriva razelor UV care sunt conţinute de cremele cu factor de protecţie din USA şi din Uniunea Europeană.

Mai exact, ei au verificat aceste filtre şi modul în care ele acţionează asupra celulelor sănătoase din spermă, monstre obţinute de la mai mulţi voluntari care nu aveau probleme de sănătate.

Rezulatele obţinute au arătat că aproape jumătate dintre aceste filtre imitau acţiunea hormonului progesteron, ceea ce făcea ca celulele din spermă să nu mai funcţioneze în limitele normale.

„Efectele nedorite asupra celulelor din spermă sunt vizibile chiar şi după folosirea unei doze reduse din cremele cu factor de protecţie UV. De aceea sfătuim bărbaţii să întrebe medicul supraveghetor în legătură cu aceste riscuri, tocmai pentru a putea să prevină unde este cazul“, a precizat Niels Skakkebaek, profesor la Universitatea din Copenhaga.