Cum poate fi evitat cancerul

1 2 jpg jpeg

Renunţă la fumat

Potrivit Institutului National al Cancerului din Franţa, este posibil ca o persoană să reducă riscul de cancer. Astfel, este importantă renunţarea la fumat.

Tutunul este unul dintre factorii care responsabili de declanşarea oricărui tip de cancer. În Franţa, numărul anual de decese legate de tutun este estimat la 78 000 de persoane, dintre care 47 000 cauzate de cancer, potrivit topsante.com. Tutunul este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer pulmonar, dar şi pentru 40% din cazurile de cancer de vezică urinară, 70% din cazurile de cancer ale tractului digestiv superior şi 30% din cazurile de cancer pancreatic. Mijlocul cel mai bun de prevenire este renunţarea la tutun. Redu consumul de acool

Anual, în Franţa, peste 15.000 de decese sunt cauzate de cancer. Consumul în exces de băuturi care conţin alcool creşte foarte mult riscul de a dezvolta cancer al gurii, faringelui, laringelui, esofagului (80% din cazurile de cancer de acest tip sunt provocate de alcool), colonului, sânului (17%) şi ficatului. Prin urmare, se recomandă să se limiteze sau să evite consumul de alcool.

Alimentele care cresc riscul de cancer sunt, în principal, carnea roşie, grăsimile, alimentele foarte sărate sau foarte dulci, consumate în exces.

Pentru a reduce riscul, fructele şi legumele joacă un rol protector. Acest lucru se datorează aportului de fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Şi cerealele integrale sunt recomandate.

Persoanele care practică zi de zi activităţi fizice îşi reduc riscul de cancer de colon, de sân, de plămân şi de endometru. Este ideal să faci activităţi fizice (mers pe jos, urcatul scărilor, mersul cu bicicleta, înot) cel puţin 30 de minute pe zi, pentru a scădea riscul de îmbolnăvire.