Cum ne protejăm de frig

1 2 jpg jpeg

Ca să îţi menţii pielea frumoasă şi să previi probleme precum uscarea ei excesivă, urmează sfaturile medicului dermatolog Oana Clătici. Este vorba despre câteva reguli de îngrijire, necesare când trebuie să înfrunţi frigul şi vântul aspru.

Gerul şi precipitaţiile irită şi usucă tenul

Pielea are de suferit când temperaturile scade foarte mult. Astfel, tenul îşi pierde strălucirea şi supleţea, devenind tern, lipsit de elasticitate şi predispus la riduri.

Potrivit dermatologului, în sezonul rece, tenul gras poate deveni normal, tenul normal se transformă într-unul sensibil, iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult. Cel mai bun remediu pentru lupta cu frigul este hidratarea corectă a pielii corpului, prin aplicarea de creme hidratante, mai grase decât de obicei, adecvate tipului de ten. În zilele friguroase este vital să consumi 2 l de apă zilnic, pentru menţinerea pielii hidratate. În felul acesta, poţi preveni exfolierea şi înroşirea tenului, cauzată de dilatarea vaselor de sânge situaţie la suprafaţa exterioară a tegumentului.

Foloseşte creme nutritive

Agresiunea vântului afectează toate tipurile de ten, dar cel mai mult au de suferit pielea uscată şi cea sensibilă, în special aceea cu dermatită atopică. Cel mai bun remediu pentru lupta cu frigul şi cu vântul este aplicarea de creme nutritive, care hrănesc şi regenerează structura pielii. Evită să foloseşti produse de îngrijire cu alcool sau produse cu putere mare de curăţare. Toate aceste obiceiuri usucă şi mai tare tenul.

Sfat

În locul produselor din comerţ, care pot irita pielea, mizează pe ulei de măsline şi miere pentru îngrijirea tenului.

Reguli de îngrijire, în funcţie de ten

Dacă ai tenul normal, e bine să aplici pe piele o cremă cu efect hidratant, pe bază de apă termală. Dacă ai tenul gras, cu imperfecţiuni, foloseşte în zile cu vânt o loţiune tonică astringentă, fără alcool, pentru a nu usca faţa prea mult.

Cel mixt are caracteristicile tenului gras pe frunte, nas şi bărbie, în timp ce pe obraji pielea este sensibilă şi, uneori, cu tendinţa spre uscare. În acest caz, ideal ar fi să foloseşti o soluţie micelară pentru demachiere şi una tonifiantă, pentru ten sensibil.

Tenul uscat şi sensibilare nevoie de îngrijire specială, fiind cel care suferă cel mai mult la frig şi vânt. Foloseşte doar demachiante şi loţiuni tonice speciale pentru pielea sensibilă, care nu conţin alcool, şi nu uita să aplici pe faţă o cremă hidratantă, cu textură grasă, bogată în substanţe nutritive. Acest tip de cremă catifelează pielea şi luptă împotriva deshidratării ei.

Ti se înroşeşte pielea la frig? Foloseşte produse speciale pentru piele cu roşeaţă şi capilare sparte.

Trucuri de protecţie a pielii

Dacă ai stat mai multe ore în vânt, evită băile calde şi lungi, pentru că îţi usucă pielea. Duşurile rapide şi folosirea gelurilor cu efect emolient sunt ideale, după care e bine să aplici o cremă de corp.

Atenţie la zona din jurul ochilor! Este zona care îmbătrâneşte şi se ridează prima. Indicat ar fi să nu aplici cremă de faţă pe pielea delicată din jurul ochilor, ci una specială. De asemenea, când e vânt, trebuie să îţi îngrijeşti şi buzele. Foloseşte produse grase, care oferă o peliculă protectoare.

Buzele se usucă şi ele odată cu venirea frigului, de aceea e bine să le îngrijeşti cu produse speciale destinate buzelor uscate şi sensibile. Pielea mâinilor se usucă pe vreme rece şi poate căpăta culoare violacee, iar mâinile se pot umfla. Ideal este să porţi mănuşi şi aplici de mai multe ori pe zi creme hidratante speciale pentru mâini.

Şi părul are de suferit

Din cauza frigului, părul devine aspru, uscat, deteriorat. Vântul îl deshidratează, vârfurile încep să se despice şi, cu timpul, părul devine fragil.

În funcţie de firul de păr, dermatologul recomandă 2-3 şamponări săptămânale (dacă ai părul gras), iar în cazul părului uscat este suficientă o singură spălare a podoabei capilare pe săptămână.

E bine să foloseşti măşti şi tratamente de păr speciale pentru regenerarea părului, să eviţi folosirea uscătoarelor de păr, pentru că pot accentua fragilitatea firului de păr, şi coafatul în exces! Nici vopsitul nu trebuie să fie o practică frecventă. Când te expui la frig, acoperă capul, deoarece se produce mai mult sebum la nivelul scalpului când temperaturile sunt scăzute. Acest lucru favorizează apariţia în exces a mătreţii şi activarea dermatitelor seboreice.

Sfatul specialistului

Dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Aceste schimbări ale vremii sunt percepute de piele ca o formă de agresiune. Pielea devine uscată, îşi pierde strălucirea şi supleţea şi are un aspect tern, lipsit de elasticitate şi favorizând apariţia ridurilor.

Cel mai mult suferă persoanele cu pielea uscată sau cele care au tenul sensibil şi copiii care au dermatită atopică. Poate apare înroşirea feţei, cu apariţia de dilataţii vasculare şi mâncărime.