Cum îţi protejezi adolescentul de capcanele internetului

1 2 jpg jpeg

Reţelele de socializare pun fetele în pericol

Aproape 34% dintre cei cu vârste cuprinse între 11-14 ani au un profil activ pe o reţea socială (tip Facebook sau MySpace), spaţiu în care postează numeroase informaţii personale. Află de la el, cu răbdare şi tact pe ce reţele de acest tip are conturi şi încearcă să urmăreşti ce informaţii dă despre el.

Adolescentele, mai ales, sunt tentate să pună pe pagina lor tot felul de informaţii despre ele: pericolul cel mare este că ele pot să cadă în capcana unor necunoscuţi ce le pot răpi şi duce peste hotar pentru prostituţie.

Şi un băiat este în pericol

Teribilismul este cuvântul de ordine al unui băiat adolescent. De cum intră în reţelele de socializare, singurul lucru pe care vrea să-l arate este cât este el de „cool” şi cât de noi sunt telefoanele, ipod-urile lui. De aici este uşor să-şi facă un anturaj periculos care să-l determine să fură, să mintă, să-ţi vândă lucruri din casă.

Drogurile sunt un alt pericol care îl pândeşte. E uşor să cedeze în faţa prietenilor cu care comunică pe net şi să le spună ce senzaţii extraordinare trăieşte după ce testează ceva. Şi dacă intră în acest cerc, foarte greu reuşeşti să-l mai salvezi.

Stabileşte reguli de folosire a internetului

Pentru siguranţa adolescentului tău, impune reguli de utilizare a internetului:

1. Fixează o durată maximă de conexiune la internet (de exemplu, o oră sau două pe zi).

2. Instalează calculatorul într-un loc vizibil, de preferinţă în altă cameră decât cea a copilului. Ar fi bine să ştii ce site-uri accesează şi ce face de fapt pe internet. Unele pot fi restricţionate, dar acest lucru nu-l va apăra neapărat de pericole. Orice lucru interzis e de două ori mai incitant.

3. Învaţă-l să nu intre în contact cu persoane străine şi să nu divulge date personale celor pe care nu-i cunosc.