Cum influenţează boala viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

Gradul în care o afecţiune gravă sau mai puţin gravă influenţează viaţa sexuală a unui cuplu depinde de mai mulţi factori, dar cei mai importanţi sunt gravitatea bolii, vârsta şi calitatea vieţii sexuale de dinainte de boală. Astfel, nu există un tipar sexual unic pentru cuplurile în care unul dintre parteneri s-a îmbolnăvit, ci lucrurile diferă foarte mult de la cuplu la cuplu.

Bolile grave trec sexul în „stand by”

Cancerul, diabetul, afecţiunile cardiovasculare sau cele psihice sunt câteva dintre afecţiunile care pot tulbura destul de mult viaţa sexuală a unui cuplu. Statisticile arată că un sfert dintre femeile care au avut sau au cancer cervical şi trei sferturi dintre bărbaţii atinşi de cancer de prostată suferă de disfuncţii sexuale. De asemenea, boala îi afectează şi pe partenerii lor, care devin deprimaţi şi se îndepărtează de partener.

Cei care au suferit un infarct evită să mai facă sex cu partenerii lor, de teama că pot avea aritmii, angină pectorală sau chiar un alt infarct. Dar şi partenerii se pot teme să iniţieze un act intim, din acelaşi motiv. Bărbaţii se pot confrunta cu ejaculări premature sau cu probleme de erecţie, din cauza anxietăţii. Se poate întâmpla astfel ca ambii parteneri să evite pur şi simplu sexul în loc să discute deschis despre grijile care-i împiedică să devină din nou intimi.

Tratamentele medicale la vârsta a treia scad libidoul

Medicamentele antihipertensive duc la probleme pe plan sexual în cazul bărbaţilor trecuţi de 50 de ani. Acest lucru se întâmplă pentru că ei se confruntă şi cu andropauza, iar medicamentele scad şi mai mult dorinţa de a face sex. Antidepresivele, dar şi anumite tratamente hormonale pot scădea libidoul femeilor aflate la menopauză. Cele care încă au menstruaţie şi urmează un anumit tratament medicamentos au un risc mai mic de a avea probleme în intimitate.

Boala, pretext pentru a nu mai face dragoste

Anumite persoane se pot folosi de boală pentru a nu mai fi nevoite să facă sex, deşi sunt încă apte din punct de vedere fiziologic. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu au avut o viaţă sexuală împlinită înainte de boală. Pentru ele, chiar şi cea mai mică durere sau cel mai uşor simptom poate servi ca motiv de a evita sexul. De felul în care doi parteneri se înţeleg în general, dar şi de modul în care depăşesc problemele de zi cu zi depinde viaţa sexuală după boală.

Refacerea intimităţii, pas cu pas

Foarte importantă în toate aceste situaţii este comunicarea dintre parteneri: ei trebuie să-şi spună tot ce simt, în loc să ţină sentimentele ascunse şi să o ia, practic, de la început cu ritualul seducţiei. Relaţia intimă se (re)construieşte treptat, începând cu mângâieri, atingeri tandre, îmbrăţişări şi cuvinte de dragoste.