Cum este diagnosticat precoce cancerul de piele (INTERVIU)

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Prin ce metode se pot depista aluniţele cu potenţial cancerigen?

Dr. Dana Popoiu: Dermatoscopia, denumită şi dermoscopie sau microscopie epiluminescentă, este o metodă rapidă şi neinvazivă de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii, folosind un instrument specializat numit dermatoscop.

Harta dermoscopică constă în înregistrarea imaginilor dermoscopice ale nevilor (aluniţe) în format electronic, acestea putând fi consultate la intervale regulate de timp pentru monitorizarea periodică.

Examenul dermatoscopic digital ajută la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, în mod particular diagnosticul melanomului malign şi diferenţierea melanomului malign de aluniţele obişnuite. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului malign şi într-un stadiu curabil.

Examinarea dermatoscopică nu oferă ceritudine în diagnostic, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie şi analiza la microscop a leziunii respective). Totuşi, pentru a nu exciza inutil o aluniţă, dermatoscopia ajută la stabilirea deciziei corecte în acest sens: aluniţa poate fi păstrată, scoasă sau urmarită ca evoluţie pe termen scurt.

Click! Sănătate: Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de examinare?

Dr. Dana Popoiu: Aceasta metodă este una neinvazivă, relativ uşor de efectuat, care nu necesită o pregătire suplimentară din partea pacientului şi care poate aduce un confort suplimentar mai ales pentru pacieţii care au multe aluniţe pe piele.

Durata acestei proceduri variază între o jumătate de oră şi o oră în funcţie de numărul leziunilor. Datele vor fi stocate şi apoi comparate la examenul următor, pentru a se determina apariţia unor noi leziuni sau modificarea celor deja existente.

Click! Sănătate: De ce este important să nu amânăm un consult dermatologic?

Dr. Dana Popoiu: Cu cât melanomul este depistat şi tratat mai târziu, cu atât riscul de metastazare este mai mare. În schimb, diagnosticul şi tratamentul (excizia) melanomului în stadii incipiente înseamnă vindecare completă.

Există mai mulţi algoritmi de diagnostic, cel mai utilizat fiind „Regula ABCDE a dermatoscopiei”, folosită în clasificarea leziunilor melanocitare benigne, suspecte sau maligne.

Citeşte şi: Obiceiuri surprinzătoare care cresc riscul cancerului de piele

Click! Sănătate: Ce categorii de persoane ar trebui să se prezinte mai des la medicul dermatolog?

Dr. Dana Popoiu: Persoanele care au un risc mai mare de apariţie al cancerului cutanat trebuie să facă un consult dermatoscopic o dată sau de două ori pe an, din această grupă făcând parte persoanele care:

- au pielea deschisă la culoare, cu părul blond şi ochi albaştri,şi care prezintă numeroşi pistrui sau pete solare,

- se ard uşor atunci cand stau la soare,

- prezintă pe piele numeoase pete de culoare maronie sau neagră, de formă şi dimensiuni variate,

- au sau au avut rude cu cancere cutanate,

- în mod obişnuit au stat la soare, nu au folosit creme fotoprotectoare şi care, în mod frecvent, au suferit arsuri solare.

De asemenea, un control dermatoscopic este absolut necesar pentu orice leziune cutanată care:

- a apărut recent,

- a crescut rapid în dimensiuni,

- s-a rupt accidental, este însoţită de mâncărime sau sângerează,

- are un contur neregulat,

- culoarea nu este uniformă sau s-a modificat ăn ultimul timp,

- aspectul s-a schimbat rapid.

Creşterea în dimensiuni, culoarea modificată sau neomogenă, sângerarea, marginile neregulate sunt caracterele unei leziuni cutanate suspecte care trebuie să vă aducă obligatoriu şi cât de repede la dermatolog.

2 jpg jpeg

Dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie în cadrul clinicii Dermestetica