Cum combatem sindromul premenstrual prin dietă

1 2 jpg jpeg

Sindromul premenstrual apare cu aproximativ şapte zile înainte de menstruaţie şi se manifestă prin aproximativ 150 de simptome care diferă de la o femeie la alta. Cele mai frecvente simptome sunt durerile de spate şi cele din zona pelviană (în abdomenul inferior), stările de oboseală, lipsa de energie, problemele de concentrare, creşterea apetitului, balonarea şi migrenele. Cauza apariţiei acestei probleme de sănătate este controversată, dar cele mai multe voci afirmă că o reprezintă tulburările hormonale.

Mizează pe lactate

Deviza în această perioadă ar trebui să fie: “Nicio zi fără lactate”. Potrivit medicilor, femeile care suferă de sindromul premenstrual au un nivel scăzut de calciu, ceea ce favorizează apariţia senzaţiei de balonare şi a schimbărilor bruşte de dispoziţie. Prin urmare, lactatele, dar şi o serie de legume (îndeosebi cele de culoare verde, precum: guliile, spanacul, broccoli), ar trebui să se regăsească în alimentaţia femeilor care suferă de sindromul premenstrual. La fel de bogate în calciu sunt nucile şi smochinele.

Adaugă magneziu în dietă

Deoarece magneziul şi potasiul atenuează rapid simptomele SMP(calmează crampele abdominale, induc o stare de relaxare şi cresc puterea de concentrare), se recomandă un consum crescut de fructe şi de legume care conţin aceste minerale. În acest sens, se vor introduce în alimentaţie din ambundenţă banane, seminţe crude de floarea-soarelui, smochine, roşii, sfeclă şi ţelină. La fel de bune sunt şi căpşunile, pepenele verde şi soia. Alimentele bogate în magneziu pot fi consumate în orice moment al zilei, deoarece reglează somnul. Deoarece magneziul se fixează mai bine în prezenţa vitaminei B6, se va miza pe carne (de vită şi de pui) şi pe cereale integrale.

Bine de ştiut

-Alimentele sărate trebuie evitate, deoarece favorizează blocarea apei în ţesuturi şi, implicit, balonarea. -Evită băuturile, alimentele reci, cafeaua şi alcoolul, deoarece accentuează simptomele. -Elimină temporar din alimentaţie grăsimile, întrucât accentuează starea de depresie.