Cum alegi cel mai bun psiholog pentru tine

2 jpg jpeg

Nu e bine să ţii în tine lucrurile care te macină, ci ar trebui să discuţi cu cineva apropiat sau cu o persoană de specialitate, care are pregătire în domeniu şi multă experienţă. Un divorţ, pierderea locului de muncă, abuzul emoţional sau fizic, stresul prelungit, moartea unui om drag, alcoolismul, consumul de droguri te pot face să-ţi pierzi minţile. Nu trebuie să îţi fie ruşine să vorbeşti despre problemele tale şi să ceri ajutorul unui psihoterapeut ori psiholog.

Când să mergi la specialist

Dacă deşi ai stat de vorbă cu familia sau cu prietenii apropiaţi sau persoana iubită ai încă o stare de tristeţe, care durează de prea mult timp, dacă ţi-a scăzut stima de sine, nu te mai bucură şi nu mai ai chef de nimic, nu mai poţi să-ţi duci la bun sfârşit sarcinile, îţi faci griji şi îţi vine să plângi din orice şi eşti foarte pesimist, s-ar putea să ai nevoie să stai de vorbă cu un psiholog. Acesta te poate ajuta să îţi pui ordine în gânduri şi să ieşi din mrejele stărilor depresive.

Sfat

Nu îţi îneca amarul în alcool, droguri şi nopţi pierdute prin cluburi. Ai nevoie de o dietă echilibrată, hidratare şi odihnă. De asemenea, mişcarea în aer liber în zone liniştite te poate ajuta să-ţi limpezeşti mintea şi să te relaxezi, eliminând astfel gândurile negative.

La ce te ajută psihoterapia

În primul rând cei care s-au specializat în psihoterapie şi alte forme de tratament psihologic sunt persoane care au studii şi pregătire profesională în domeniul cercetării şi evaluării comportamentulului uman, al sănătăţii mentale şi al tulburărilor de personalitate.

Psihologii au rolul de a-i ajuta pe pacienţi să-şi schimbe modul de gândire, sentimentele şi comportamentul dintr-o viziune complet pesimistă într-una optimistă.În acest scop, specialiştii folosesc anumite proceduri ştiinţifice pentru a produce o schimbare în bine, în mintea şi viaţa pacienţilor. Nu trebuie să îţi fie teamă că ceea ce vei discuta cu psihologul se va transmite şi altor persoane, deoarece există clauza de confidenţialitate între bolnav şi specialist.

Alegerea psihologului

Trebuie să te gândeşti dacă îţi doreşti ca acesta să fie bărbat sau femeie. Îţi poţi ruga medicul de familie să-ţi recomande un psiholog sau îţi poţi întreba prietenii ori rudele dacă ştiu pe cineva potrivit pentru tine.

Uneori şi duhovnicii îţi pot recomanda un medic sau un psiholog pentru că ei intră în contact cu foarte multă lume. Dacă ai găsit un specialist şi simţi că nu reuşeşti să-i spui ce ai pe suflet, nu deznădăjdui şi caută un altul cu care să rezonezi şi să te simţi confortabil să discuţi.

De asemenea trebuie să ştii în ce tip de terapii este specializat, dacă a mai avut cazuri ca al tău şi în ce măsură, pacienţii s-au vindecat.

Este important şi preţul şedinţei, ca să ştii dacă îţi poţi permite sau nu să mergi în fiecare săptămână la şedinţa de psihoterapie. Îl poţi întreba dacă are un plan de tratament pentru tine.