Cum afli dacă suferi sau nu de sindrom metabolic

1 2 jpg jpeg

Un posterior prea dolofan şi „şuncile” de pe braţe sau coapse sunt inestetice, dar, din punct de vedere medical, grăsimea abdominală este cu adevărat periculoasă. Celulele adipoase din jurul abdomenului nu sunt doar neplăcute la vedere, ci formează şi o serie de substanţe inflamatoare, care pot agrava hipertensiunea sau problemele de metabolizare a glucozei sau a lipidelor.

Cea mai comună consecinţă este sindromul metabolic - numit şi „Sindromul x” sau „Ucigaşul tăcut”, o combinaţie de tulburări: excesul de kilograme, dereglarea metabolismului grăsimilor, hipertensiunea şi rezistenţa la insulină. Acest sindrom afectează 1 din 5 adulţi, iar în intervalul de vârstă 46 - 65 de ani chiar 1 din 4. Fiecare dintre aceste simptome este în sine un factor de risc pentru arteriosleroză – adică o calcifiere a arterelor – şi, ca urmare, de boală cardiovasculară, inclusiv de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Când toate cele 4 simptome apar împreună, riscul creşte şi mai mult. De aceea, sindromul metabolic mai este numit şi „cvartetul mortal”.

Ştiai că...

...sindromul metabolic creşte riscul de accident vascular, de infarct miocardic şi de diabet zaharat de tip 2?

Cum se stabileşte diagnosticul

Măsoară-ţi circumferinţa taliei, la nivelul buricului. Dacă centimetrul arată mai mult de 88 de cm pentru femei şi mai mult de 102 cm pentru bărbaţi, este necesar să fie consultat un medic. Acesta îţi va lua tensiunea şi îţi va recomanda un set de analize, pentru a determina concentraţia de lipide şi de glucoză din sânge. În funcţie de rezultate, va prescrie tratamentul adecvat. Dar primul lucru pe care ţi-l va spune este să slăbeşti - astfel vor fi influenţate în bine şi celelalte 3 componente.

Ai cu adevărat o problemă dacă glicemia pe nemâncate este crescută (peste 100 mg/dl), colesterol HDL scăzut (sub 50mg/dl pentru femei şi sub 40mg/dl pentru bărbaţi), trigliceridele mărite (mai mari de 150mg/dl) şi ai hipertensiune arterială (peste 130/85 mm/Hg).

Citeşte şi: Idei de exerciţii care subţiază talia

Cine este mai expus

În primul rând, persoanele care au suferit un infarct sau un accident vascular şi cele diagnosticate deja cu hipertensiune arterială sau care au avut în familie antecedente cu aceste diagnostice. Apoi cei cu steatoză hepatică (ficat gras), care nu este cauzat de consumul de alcool, persoanele obeze sau sedentare. La femei, gradul de risc creşte dacă au avut diabet în timpul sarcinii, au intoleranţă la glucoză sau sindrom de ovar polichistic.

Ce poţi face pentru a-l preveni

Nu există un tratament specific pentru acest sindrom. În general, se recomandă adoptarea unui regim de viaţă sănătos, cu multă mişcare şi o alimentaţie sănătoasă. Renunţă la fumat dacă nu ai făcut-o deja, mănâncă echilibrat, fără prea multă sare, renunţă la dulciuri şi înlocuieşte-le cu fructe. Fă mişcare – mers pe jos, bicicletă, sport. La fel de important este să-ţi controlezi greutatea şi tensiunea arterială şi să nu neglijezi analizele de sânge periodice.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Şerban Damian, medic cu specializare în nutriţie, nutritionist.info.ro

Managementul clinic al sindromului metabolic are drept obiectiv major reducerea riscului cardiovascular global. Astfel speranţa de viaţă creşte, iar calitatea vieţii este menţinută. Reducerea riscului cardiovascular se realizează prin controlul fiecărui factor care îl determină.

Cum obezitatea, în principal cea abdominală, este promotorul sindromului metabolic, obiectivul primordial al tratamentului este reducerea ponderală şi menţinerea noii greutăţi, alături de controlul celorlalţi factori de risc cardiovascular.

Obiectivele ponderale trebuie să fie realiste şi negociate cu pacientul. Este dovedit că scăderi ponderale moderate şi menţinerea noii greutăţi sunt asociate cu beneficii importante în plan clinic şi psihologic. Astfel, o reducere ponderală moderată, de 5-10% din greutatea actuală, ce corescpunde la aproximativ 30% din ţesutul adipos visceral, este urmată de ameliorări semnificative ale factorilor de risc cardiovascular.