Cum a avansat medicina în ultimul secol: de la îngrijiri discriminatorii, la tratamente personalizate

1 sistemul de sanatate jpg jpeg

Medicina modernă a contribuit la o creştere semnificativă a speranţei de viaţă, care în anii 1800 era de doar 36 de ani.

În ultimul secol, schimbările sociale şi tehnologice au modificat în bine felul în care pacienţii sunt trataţi în spitale. Până la finalul anilor 1960, în spitale se practica segregarea rasială, astfel că unii pacienţi nu aveau parte de tratamente eficiente. De asemenea, grupurile religioase au fost nevoite să-şi deschidă spitale proprii, astfel încât restricţiile alimentare să fie respectate atât de personal, cât şi de pacienţi, ceea ce nu se întâmpla anterior.

Tehnologia – beneficiu major pentru sistemul de sănătate

Durata şederiii în spital pentru recuperarea după anumite operaţii a scăzut, în ultimii ani, datorită progreselor tehnologice. Acest lucru este în beneficiul pacienţilor, deoarece riscul de a fi expus la germeni şi erori medicale este mai scăzut. Dacă, în trecut, o femeie stătea până la 10 zile în spital după o naştere, astăzi, externarea se poate face în doar 24 de ore. Fără tehnologia care se foloseşte în prezent în spitale, medicilor le-ar fi mai greu să pună un diagnostic, uneori chiar imposibil. Astfel, tehnologia a avut un impact puternic asupra evoluţiei medicinei. 

Comunicarea – un efect pozitiv al progresului tehnologic

Datorită tehnologiei, modul de comunicare a fost puternic influenţat. Astăzi, spitalele pot comunica uşor şi pot avea acces la fişele medicale ale pacienţilor. Totul este digitalizat, astfel că informaţiile sunt mai uşor de găsit. Iar un spital bine organizat înseamnă şi o mai bună asistenţă medicală.

De asemenea, comunicarea dintre medici şi pacienţi s-a îmbunătăţit semnificativ în ultima sută de ani. În prezent, medicii le oferă mai multe informaţii pacienţilor, împreună cu care stabilesc un tratament adecvat.

Progresul tehnologic nu se opreşte, însă, aici. Zilnic se caută soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului medical din întreaga lume şi se încearcă identificarea unor noi concepte care să vină în sprijinul pacienţilor.

Concierge-ul medical – un trend medical în sprijinul pacientului

Un concept nou pentru piaţa medicală românească este concierge-ul medical. Ce presupune această nouă tendinţă? Pe scurt, pacienţii plătesc o taxă suplimentară pentru a beneficia de îngrijire personalizată, acces la cei mai buni specialişti, reduceri semnificative la clinici şi spitale, inclusiv acces prioritar la medicii cei mai performanţi, acolo unde timpul de aşteptare poate depăşi chiar şi 3 luni.

Conceptul de concierge medical a fost introdus în 1996, când un medic din Seattle a decis să le ceară pacienţilor să plătească o taxă fixă în schimbul a ceea ce el numea „medicină extrem de atentă“. Acest lucru i-a permis să nu se bazeze doar pe taxele pentru serviciu, care erau reglementate de companiile de asigurări. În timp, ideea a căpătat amploare, iar, în prezent, există servicii de concierge medical peste tot în lume.

În sistemul medical tradiţional, un medic acordă în jur de 10-15 minute evaluării unui pacient, din cauza numărului mare de consultaţii pe care trebuie să le facă, având în îngrijire în jur de 2.000 de persoane. Pe de altă parte, în concierge-ul medical, specialiştii pot petrece mai mult timp cu un pacient, iar selecţia medicilor prestatori este extraordinar de atentă, bazându-se exclusiv pe performanţa acestora. Ideea de bază a acestui nou concept este asistenţa medicală preventivă. Astfel, un pacient are acces la soluţii medicale integrate, medicii anticipând nevoile sale printr-o abordare personalizată. De asemenea, i se acordă acces la consiliere 24 de ore din 24 şi asistenţă pas cu pas, prin alocarea unui navigator de pacient, care poate chiar să însoţească pacienţii la clinicile şi spitalele selectate.

Aşadar, tehnologia şi comunicarea sunt cei doi factori care au avut contribuţii majore în sistemul de sănătate şi se află într-o strânsă legătură. Progresul rapid al medicinei a fost consolidat de comunicarea dintre oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Prin publicaţii, conferinţe şi, mai târziu, prin intermediul mediilor digitale, aceştia au făcut schimb de idei şi au contribuit la îmbunătăţirea sistemului de sănătate.

Sursă foto: Dmytro Zinkevych/ Shutterstock