Culorile alimentelor ne influenţează apetitul

1 2 jpg jpeg

Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roşii şi spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roşie în detrimentul celei verzi. De unde această atracţie instinctivă?

Oamenii de ştiinţă au rugat mai mulţi voluntari să aleagă între legume de culoarea roşie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roşie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine şi de energie.

Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimentesărace în nutrimenţi.

Roşul, mai apetisant ca verdele

Acelaşi studiu arată că, în general, alimentele roşii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.

Deşi în timpul procesului de gătire, fructele, legumele şi carnea îşi schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanţa roşie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roşu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea aşteptări false şi altera percepţia asupra preparatelor alimentare.

Albastrul, de departe cel mai neatractiv

Totuşi, verdele nu este cea mai neatractivă nuanţă, când vine vorba de hrană, ci albastrul. Se pare că omul a dezvoltat un instinct primar din a se feri de produsele albastre (cum ar fi murele), pe care, din cele mai vechi timpuri, le-a catalogat ca fiind periculoase, otrăvitoare.