Cu infecţia urinară nu e de glumit!

1 2 jpg jpeg

Infecţia urinară este cauzată de anumiţi germeni prezenţi la nivelul tractului urinar şi poate afecta uretra, vezica, prostata sau rinichii. Este comună ambelor sexe, însă femeile sunt mai predispuse să contracteze una.

Infecţia urinară. Simptome care te trimit la medic

Dacă simţi nevoia să urinezi frecvent, uneori chiar după ce tocmai ţi-ai golit vezica, dacă urina are un aspect tulbure şi un miros puternic, dacă simţi dureri în abdomen şi în zona lombară şi constaţi că ai şi febră, probabil că te-ai ales cu o infecţie urinară. E indicat să mergi la medic în cazul în care manifeşti aceste simptome. Vârsta înaintată, consumul redus de lichide, constipaţia, menopauza, adenomul de prostată şi un sistem imunitar slăbit sunt factori favorizanţi pentru o infecţie urinară.

Infecţia urinară se tratează cu antibiotice

Dacă infecţia s-a instalat, medicul e singurul care îţi poate recomanda cel mai eficient tratament cu antibiotice, după efectuarea unor analize precum sumarul de urină şi urocultură cu antibiogramă. În cazul în care faci mai mult de 3 infecţii urinare pe an, tot specialistul e cel care îţi va da un tratament special. „Industria farmaceutică oferă o multitudine de produse încadrate în categoria suplimentelor, care pot fi cumpărate fără prescripţie de la medic. Dacă infecţia este de cauză bacteriană, aceste tratamente pot fi folosite numai împreună sau în continuarea tratamentului antibiotic, pe care nu îl pot însă înlocui”, subliniază Dr. Cristian Persu, medic primar urolog, şef de lucrări universitar la UMF Carol Davila Bucureşti.

Ce poate ascunde infecţia urinară?

Simptomele de mai sus, însoţite de sânge în urină, pot sugera prezenţa altor afecţiuni, precum cancerul de vezică. În acest caz, mergi de urgenţă la medic, deoarece boala are şanse mari de vindecare cu cât este descoperită mai repede. Factorul principal de risc pentru această afecţiune este fumatul, persoanele care fumează fiind de 4 până la 7 ori mai expuse riscului de a face cancer la vezică decât cele nefumătoare.

La bărbaţi, infecţiile urinare pot însoţi litiaza urinară sau adenomul de prostată. Dacă apare febra, este posibil ca infecţia să se fi deplasat spre calea urinară superioară, ducând la pielonefrită.

„Este necesar ca, la apariţia usturimii la urinare, însoţită sau nu de dureri în regiunea pelvină sau perineală, cu sau fără urină tulbure, să efectuăm în cel mai scurt timp un examen sumar de urină şi o urocultură. Ideal, acestea vor fi recoltate dimineaţa, din primul jet urinar. Uneori, aceste simptome sunt însoţite de sângerare, fapt care alarmează pacientul, deşi nu reprezintă în mod necesar un element de agravare a bolii. Consultul medical de specialitate se impune în toate cazurile în care unul sau mai multe dintre simptomele specifice sunt prezente. Dacă se confirmă cauza infecţioasă a cistitei, medicul va recomanda tratament antibiotic, dar este total nerecomandat ca pacientul să înceapă un astfel de tratament înainte de a se consulta cu un specialist”, spune Dr. Persu.

Cum previi infecţia urinară?

  • Bea apă suficientă, aproximativ 2 litri pe zi.
  • Urinează frecvent, atunci când simţi nevoia, nu amâna momentul.
  • Goleşte-ţi vezica după fiecare act sexual, pentru că e posibil ca unele bacterii să fi fost împinse în uretră.
  • Spală zona intimă cu săpunuri sau geluri delicate, create special pentru această parte a corpului.
  • După ce mergi la toaletă, şterge-te dinspre vagin spre anus, pentru ca bacteriile din zona anală să nu ajungă în uretră şi mai departe.
  • Studii recente arată că sucul de merişor, băut neîndulcit, este un bun adjuvant în tratamentul infecţiei urinare.