Creierul tău are nevoie de o pauză. Iată câteva motive pentru care trebuie să te relaxezi astăzi

1 pauze pentru creier jpg jpeg

Internetul, televizorul, reţelele sociale, telefoanele mobile inteligente, ziarele, revistele şi radioul sunt doar câteva dintre sursele de informare din prezent. Astfel, o persoană primeşte de cinci o ori mai multă informaţie decât în anii ‘80, iar creierul nu mai are timp să se odihnească. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze importanţa pauzelor pentru sănătate.

În trecut, oamenii erau activi doar câteva ore pe zi, pentru a vâna sau pentru a găsi alte surse de hrană. Şi astfel, le rămânea timp să se relaxeze, să socializeze sau să se odihnească. În prezent, majoritatea oamenilor aleargă prin viaţă: muncesc cel puţin opt ore pe zi, realizând acelaşi sarcini, îşi petrec timp butonând telefonul, urmărind filmele şi programele preferate la TV sau sunt angajaţi în alte activităţi care le stimulează mintea. În aceste condiţii, dorm mai puţin şi nu reuşesc să se odihnească. Stresul cronic a devenit o parte integrantă a vieţii modernă, din cauza căruia oamenii dezvoltă diverse probleme de sănătate, atât fizice, cât şi mintale.

De ce este nevoie să îi permitem creierul să se odihnească

Creierul este mult mai activ şi mult mai predispus să obosească decât orice altă componentă din organismul uman. Cercetările au arătat că nivelul de atenţie a creierului scade (de la foarte ridicat la foarte scăzut) la fiecare 90 de minute. Acest proces are legătură cu ritmul ultradian, asociat cu frecvenţa undelor cerebrale. Drept urmare, o persoană poate rămâne concentrată între 90 şi 120 de minute, după care are nevoie de o pauză, pentru a fi mai productivă, mai creativă şi mai sănătoasă. O astfel de pauză ar trebui să dureze în jur de 20 de minute.

Există numeroase tehnici de relaxare care ne pot ajuta să facem faţă situaţiilor anxioase, să gândim pozitiv, să ne concentrăm mai uşor şi să ne recăpătăm energia. Astfel, putem să luăm cele mai bune decizii şi să fim productivi. Exerciţiile de yoga, relaxarea prin respiraţie, terapia prin desen sunt câteva dintre tehnicile de relaxare acasa. Aceste metode, folosite pentru a reduce anxietatea şi pentru a ne relaxa pot fi puse în practică înainte de a pleca la job, când ne jucăm cu copiii sau oricând simţim nevoia de a face o pauză. Şi la locul de muncă ne putem relaxa, pentru a scăpa de oboseală. Ascultarea muzicii poate avea un efect relaxant asupra minţii şi corpului. De asemenea, meditaţia şi pauzele de cafea ne pot ajuta să ne relaxăm muşchii şi să ne recăpătăm energia.

Organismul uman are nevoie de vacanţe

O vacanţă nu este doar un moft, ci este o necesitate. Creierul uman nu are nevoie doar de pauze frecvente în timpul zilei, ci şi de o perioadă mai lungă de relaxare, în care să se deconecteze de la şcoală ori muncă şi să se revitalizeze. Privarea creierului de astfel de perioade duce la scăderea capacităţii de a gândi creativ şi de a gestiona strategic problemele importante. Cercetările au arătat că îndepărtarea de rutinele agitate ale vieţilor noastre îi permite creierului să gândească mai clar. În astfel de momente, încetăm să ne mai grăbim şi începem să ne relaxăm.

Este important să îi oferim creierului nostru o vacanţă, deoarece astfel, nivelul cortizolului, cunoscut şi ca hormonul stresului, va scădea. Potrivit cercetărilor ştiinţifice, nivelurile ridicate de cortizol afectează hipocampul, centrul de învăţare şi memorie.

Aşadar, reducerea stresului reprezintă o prioritate pentru a maximiza performanţa creierului. Activităţile de relaxare precum exerciţiile, timpul petrecut cu cei dragi şi somnul trebuie incluse în programul zilnic, dar, ocazional, avem nevoie de o vacanţă, pentru a trăi noi experienţe.

Sursă foto: Friends Stock/ Shutterstock