COVID-19: un sfert dintre pacienţii vindecaţi rămân cu sechele neurologice sau psihiatrice

1 covid creier jpg jpeg

Un studiu britanic în care au fost monitorizate peste 200.000 de persoane care au avut COVID-19 arată că un sfert dintre aceştia au dezvoltat o tulburare neurologică sau psihiatrică în umătoarele şase luni de la vindecare. Severitatea acestora este variabilă.

Mai exact, 34% dintre pacienţi au avut tulburări diverse, de la anxietate la demenţă, se arată în studiul publicat în „The Lancet Psychiatry”, riscul de a suferi de astfel de probleme fiind mai mare la cei care au avut forme severe de boală.

„De la începutul pandemiei de COVID-19, 11 martie 2020, am fost îngrijoraţi de riscul crescut de tulburări neurologice la supravieţuitori”, afirmă autorii cercetării.

Dezorientarea, durerile de cap, problemele de memorie şi ameţeala sunt câteva dintre simptomele neurologice observate la pacienţii cu COVID-19.

Cercetătorii au observat rapid că noul coronavirus a afectat şi creierul, mai exact neuronii, până la stadiul de declin cognitiv sau chiar până la o demenţă ori o scădere a coeficientului intelectual.

După mai bine de un an, cercetătorii de la Universitatea Oxford au folosit date ale reţelei americane TriNetX, care cuprinde dosarele a peste 81 de milioane de persoane. Dintre acestea, au analizat 236.359 de pacienţi care au avut COVID-19 şi s-au recuperat, comparând datele cu cele care ale persoanelor care au avut gripă sau alte infecţii respiratorii.

Concluzia: 34% dintre cei care au avut COVID-19 au primit un diagnostic de tulburare neurologică sau psihiatrică după şase luni de la infecţie. Mai exact, 17% dintre pacienţi au avut tulburări de anxietate, 14% tulburări de dispoziţie, 7% tulburări legate de abuz de substanţe, iar 5% au avut insomnii.