Cortizonul, de folos în artrită, alergii şi boli de piele

1 2 jpg jpeg

Cortizonul (sau hidrocortizonul), sub formă de tablete, creme, injecţii sau spray-uri, este o substanţă din clasa glucocorticoizilor, care ajută la reducerea inflamaţiilor şi la scăderea răspunsurilor imunitare.

Cortizonul este recomandat pentru a preveni sau a ţine sub control diferite alergii, pentru a trata bolile articulaţiilor (osteoartrită, artrită reumatoidă), anumite tipuri de cancer (leucemie, limfom), pentru probleme ale pielii (psoriazis) şi pentru a înlocui sterozii în insuficienţa suprarenală. Medicul trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului şi starea lui generală actuală, deoarece tratamentul cu cortizon nu este indicat sau trebuie utilizat cu precauţie de persoanele care suferă de anumite afecţiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, glaucomul, boli ale ficatului sau ale rinichilor ori de tulburări psihice.

Util în bolile articulare

Pentru boli precum artrita, artroza şi guta, medicii recomandă injecţiile cu cortizon. Acestea se fac direct în articulaţia afectată, cel mai adesea în genunchi, picior, umăr, încheietură, şi reduc semnificativ inflamaţia şi durerile pacientului. Dacă articulaţiile sunt extrem de afectate, injecţiile cu cortizon nu vor atenua durerile. Injecţiile cu cortizon nu vindecă afecţiunea, dar reprezintă un mod eficient de a îmbunătăţi funcţionarea articulaţiilor şi de a diminua durerea. Reacţiile adverse care pot apărea sunt decolorarea pielii, sângerarea locală, reacţiile alergice sau ruptura tendonului, mai ales dacă injecţiile se fac mai des de o dată la 3 luni.

Tratează astmul şi alergiile

Cortizonul este des folosit şi pentru abordarea alergiilor sezoniere şi a astmului, dar şi pentru bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), polipi nazali, rinită alergică şi diferite forme de pneumonie. Substanţa este utilizată în acest caz sub formă de spray.

De folos în afecţiuni neurologice şi gastroenterologice

Boli ale sistemului nervos, printre care vasculita sau inflamarea nervilor periferici şi durerile de cap violente, de tip cluster, se pot trata prin administrarea de cortizon. De asemenea, medicul poate recomanda cortizonul şi pentru afecţiuni precum colita ulcerativă sau boala Crohn.

Cremă cu cortizon pentru bolile de piele

Dermatita, eczema, înţepăturile de insecte şi mâncărimile organelor genitale pot fi tratate cu creme şi unguente pe bază de cortizon, care diminuează iritaţia şi roşeaţa pielii şi reduce umflăturile.

Care sunt efectele adverse?

Deoarece cortizonul vine cu o serie de efecte adverse, unele mai uşoare, altele mai complexe, medicii analizează cu atenţie fiecare caz pentru a evalua balanţa între riscurile şi beneficiile tratamentului. Printre efectele adverse obişnuite se numără greaţa, senzaţia de agitaţie, vărsăturile, apariţia unor probleme ale pielii, precum acneea, roşeaţa sau transpiraţia excesivă, tulburările de somn şi creşterea în greutate. Dacă aceste efecte sunt moderate, vor dispărea în aproximativ 1 săptămână, dar, dacă sunt severe şi nu trec, trebuie consultat medicul. Anumite persoane pot dezvolta reacţii adverse grave, caz în care trebuie consultat de urgenţă medicul. Aceste reacţii includ respiraţia întretăiată, creşterea ritmului cardiac, umflarea mâinilor şi a picioarelor, tensiunea arterială crescută, slăbiciunea musculară, ulcerul peptic, scaunul negru, durerile oculare sau vederea dublă.