Conjunctivita legată de COVID-19: semne la care să fii atent. Sfatul medicului

1 shutterstock 1686730192 jpg jpeg

În situaţii rare, infecţia cu noul coronavirus poate afecta şi ochii, cauzând conjunctivită. De asemenea, ochii pot fi „poarta“ de intrare pentru acest virus. Iată ce măsuri ajută pentru a preveni îmbolnăvirea!

„Evitaţi să vă atingeţi gura, nasul şi ochii!“, recomandă specialiştii. De ce şi ochii? Pentru că, prin atingerea unui obiect contaminat şi prin ducerea mâinii neigienizate la ochi, noul coronavirus poate ajunge în corp. Mai rar, contaminarea prin intermediul ochilor se poate face prin picăturile care conţin

aflate în suspensie în aer. Riscul de transmitere, în acest caz, este redus dacă păstrăm distanţa socială faţă de alte persoane. 

Ochelarii pot oferi protecţie 

Este foarte important să menţii igiena şi să eviţi să îţi atingi faţa şi ochii când ai mâinile nespălate. Specialiştii recomandă ca, în timpul pandemiei, să se prefere ochelarii în locul lentilelor de contact. Când ai ochelari, eşti mai puţin tentat să duci mâinile la ochi. Totodată, ochelarii pot fi o barieră de protecţie faţă de picăturile respiratorii contaminate. Dacă totuşi eşti nevoit să porţi lentile de contact, respectă sfaturile de igienă pentru a limita riscul de infectare.  

Conjunctivita, risc posibil 

În cazuri rare, până la 3%, persoanele cu

prezintă şi semnul clasic al conjunctivitei cauzate de noul coronavirus: ochii roşii. Dacă ai ochii înroşiţi fără alte simptome, în general, nu ai motive de îngrijorare. Trebuie să iei legătura cu medicul dacă, în afară de ochii roşii, mai ai şi tuse seacă, respiraţie dificilă, febră şi pierderea gustului şi/sau a mirosului. Alte simptome ale conjunctivitei sunt: mânărimea oculară, usturimea şi senzaţia de corp străin (nisip) în ochi.   

Conjunctivita virală, indiferent dacă este cauzată de noul coronavirus sau de alt virus, este frecventă şi nu implică riscuri dacă se aplică tratamentul recomandat de oftalmolog. Totodată, în această perioadă este posibil să apară şi conjunctivita alergică. Se impune spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi îndepărtarea permanentă a secreţiilor oculare infectate (prin spălarea ochilor cu apă şi săpun sau cu ser fiziologic steril). Se recomandă ştergerea ochiului doar cu şerveţele uscate de unică folosinţă, nu cu prosopul de faţă. 

medic oftalmolog, fondator Ofta Total, Sibiu 

Conjunctivita legată de COVID-19 prezintă aceleaşi semne şi simptome ca alte conjunctivite virale: disconfort ocular, senzaţie de corp străin, fotofobie, lăcrimare, însoţite de hiperemie conjunctivală, foliculi, secreţie conjunctivală moderată. În cazul în care prezentaţi simptomele de conjunctivită fără simptome generale, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră, pierderea mirosului şi a gustului, cefalee, frisoane, oboseală, vă adresaţi medicului oftalmolog. Dacă aveţi simtome de conjunctivită asociate cu tuse şi tulburări de respiraţie şi cu cel puţin încă 2 semne generale, vă adresaţi medicului de familie care vă va dirija parcursul, deoarece sunteţi suspect de COVID-19. Manifestările oculare apar între 0,8% - 3% la cazurile de COVID-19. Tratamentul este simptomatic, cu coliruri cu antibiotic cu spectru larg, antiinflamatoare, protectoare ale suprafeţei oculare, în lipsa unui tratament ţintit etiologic. În cazurile grave, cu sindrom de CID (coagulare intravasculara diseminată), care pare a fi sindromul terminal în cazul COVID-19, ne putem gândi şi la afectarea retinei prin obstrucţie de vase retiniene sau obstrucţie de vase nutritive ale nervului optic, cu repercusiuni dramatice asupra vederii.