Combate inflamaţiile cu gălbenele

1 2 jpg jpeg

Previn afecţiunile digestive

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, gălbenelele protejează învelişul intestinelor. Ceaiul de gălbenele reduce riscul apariţiei bolilor digestive, precum gastrita, ulcerul sau cancerul de stomac. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 1 cană cu apă fiartă, pe care o acoperi 15 minute. Bea ceaiul după masă, de 3 ori pe zi, în cure de 2 luni.

Bune în tratarea infecţiilor genitale

Gălbenelele sunt un remediu pe care te poţi baza când vine vorba de infecţii genitale. Planta poate fi folosită pentru spălături locale, în caz de leucoree, candidoză şi alte afecţiuni similare. Prepară o infuzie din 10 g de flori la 100 ml de apă clocotită, pe care să o foloseşti pentru spălături intime.

Remediu pentru ficat

Cu rol în stimularea funcţiilor hepatice, gălbenelele reduc inflamaţiile apărute la ficat. Prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă fiartă şi bea ceaiul de 2 ori pe zi, în cure de câteva săptămâni. Între cure, este indicat să faci o pauză de 7 zile.

Citeşte şi: Ceaiuri care nu trebuie să-ţi lipsească din casă

Bun cicatrizant

Gălbenelele au rol cicatrizant şi pot fi folosite extern, ca unguent, în tratarea rănilor, arsurilor şi a inflamaţiilor de la nivelul pielii. De asemenea, remediile cu gălbenele tratează cu succes vânătăile, venele varicoase, entorsele şi umflăturile. Planta poate fi folosită şi în tratarea problemelor tenului, precum dermatita, eczemele sau acneea. Datorită proprietăţilor antibacteriene pe care le au petalele florilor de gălbenele, procesul de vindecare a zonelor cu probleme este mult mai rapid faţă de alte tratamente.

Pentru a prepara acasă un unguent, ai nevoie de 5 linguri de unt, 2 linguri de flori proaspete de gălbenele, 1 linguriţă de miere şi 1 linguriţă de ceară de albine. Pune untul pe foc până devine lichid, adaugă florile de gălbenele tocate mărunt împreună cu mierea şi ceara de albine. Lasă pe foc 10 minute, apoi aşteaptă să se răcească. Strecoară în recipiente din sticlă şi ţine la frigider 2-3 luni.

Tot pentru uz extern, uleiul esenţial de gălbenele este benefic în reducerea vergeturilor sau a degerăturilor. Deşi vergeturile nu dispar niciodată, aspectul pielii poate fi îmbunătăţit dacă remediul este folosit mai multe zile la rând. De asemenea, este foarte bun şi pentru pielea uscată şi crăpată, deoarece calmează şi reduce durerea. Îl găseşti în magazinele cu produse naturiste.

Bine de ştiut! Gălbenelele nu ar trebui folosite în timpul sarcinii, deoarece unele studii au arătat că pot cauza avort spontan. Contactul direct cu planta poate cauza dermatită la persoanele sensibile.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie, Centrul Medical „Dr. Furtuna Dan”

Gălbenelele sunt plante cu multiple beneficii pentru sănătate. Au acţiune antiinflamatoare, antioxidantă şi antitumorală, cresc capacitatatea de apărare a organismului; de aceea se pot administra în caz de afecţiuni genitale (sindrom premenstrual, dismenoree), infecţii genitale, colici abdominale, colite, constipaţie, dischinezie biliară, gastrită hiperacidă, migrenă, acnee, prostatite. Se pot utiliza sub formă internă (infuzie, tinctură, pulbere, ulei). Extern, au acţiune antiseptică, dezinfectantă, cicatrizantă, antiinflamatoare, antimicotică şi reepitelizantă asupra epidermei şi a mucoaselor. Se aplică sub formă de comprese, spălături, cataplasme, unguente – în caz de răni superficiale, eczeme, arsuri, ulceraţii, vene varicoase, afte, hemoroizi. De asemenea, sunt utile şi în cazul unor tumori externe sau dermatite provocate de radioterapie.