Coada-racului: ce proprietăţi are şi ce poţi trata cu această plantă

1 coada racului jpg jpeg

Cunoscută în popor şi ca buruiana junghiurilor sau iarba-gâştei, planta este răspândită pe aproape tot globul, fiind folosită în remedii naturiste mai ales în Europa. Datorită proprietăţilor sale astringente şi antiinflamatoare, este recomandată în tratarea enterocolitei, diareei şi a colicilor.

Coada-racului (Potentilla anserine) a fost folosită iniţial ca remediu hemostatic (care opreşte hemoragia). În prezent, odată cu descoperirea proprietăţilor ei antispastice, este utilizată şi în calmarea durerilor gastrice, menstruale sau intestinale. Planta creşte în special în zonele de deal sau munte, în locurile umede, pe malurile apelor curgătoare, pe marginea drumurilor ori pe pajişti. Coada-racului este întâlnită, de asemenea, şi pe lângă case, în livezi sau în grădini.

Cum o recoltezi şi o păstrezi

Această plantă perenă cu tulpini târâtoare de aproximativ 40 de centimetri se recoltează în perioada de înflorire, care începe în luna mai şi se termină toamna târziu. Tulpinile şi frunzele sunt acoperite de peri fini albicioşi, iar la baza plantei se află o rozetă de frunze. În vârful fiecărei tulpini creşte câte o floare, izolată, cu 5 petale, de culoare galben-aurie. Pentru prepararea leacurilor se culege partea aeriană, mai ales rozeta de frunze de la bază şi florile - cele uscate, ofilite sau mâncate de insecte nu se culeg. Se îndepărtează rădăcinile şi tulpinile şi se pune la uscat în locuri umbroase, bine aerisite, în straturi subţiri, pe foi de hârtie. Cel mai bine se păstrează în pungi de hârtie. Din 4-5 kilograme de plantă verde se obţine 1 kilogram de plantă uscată.

Ce proprietăţi are

Deşi nu are miros, coada-racului are un gust puternic. Este bogată în substanţe amare şi tanin, săruri minerale, mucilagii, flavonoizi, colină, steroli, ulei volatil şi substanţe glucidice. Favorizează coagularea sângelui, are acţiune spasmolitică - fiind indicată ca antispastic, mai ales contra durerilor menstruale şi de stomac. Este un bun diuretic, fiind de ajutor pentru eliminarea pietrelor de la rinichi.

Preparată sub diverse forme, coada-racului poate fi folosită atât pe plan intern, cât şi extern.

Pentru uz intern, planta se foloseşte la tratarea bolilor de stomac, a colicilor abdominale, enterocolitei, diareii, tusei convulsive, artritei, astmului bronşic şi a incontinenţei urinare. În aceste cazuri se utilizează leacurile sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau ceai.

Pe plan extern, are acţiune terapeutică în tratarea gingivitei, a arsurilor, eczemelor, plăgilor şi durerilor abdominale. Se folosesc ceaiuri, infuzii şi decoct sub formă de băi, gargară, comprese sau cataplasme.

Aşa prepare remediile!

  • Infuzie: se pune 1 lingură de plantă la 1 cană de apă fierbinte şi se acoperă 10 minute. Se strecoară, se lasă la răcit şi se beau 2 căni pe zi, după mesele principale. Infuzia de coada-racului poate fi folosită pentru oprirea hemoragiilor interne sau externe. În amestec cu 1 linguriţă de miere, se pot face şi gargare pentru a trata problemele gingivale şi durerile în gât. Poţi face şi ceai din 2 linguriţe de coada racului şi 500 ml de apă, fierte 15 minute. Ceaiul se consumă călduţ, în 3 reprize, după mesele principale. Pentru eliminarea calculilor renali se fac cure pe termen lung, minimum 3 luni de zile. Ceaiul este utilizat şi în tratarea diareii şi a enterocolitei.
  • Decoct: se prepară din 1-2 linguriţe de plantă la 500 ml de apă rece. Se lasă cel puţin 4-5 ore înainte de a fi folosit pentru spălături locale sau comprese. Este indicat în tratarea gingivitei - se fac spălături locale de 2-3 ori pe zi. De asemenea, pentru ameliorarea eczemelor, se spală zonele cu probleme de 2 ori pe zi. În cazul durerilor menstruale, se pun comprese cu decoct de coada-racului direct pe abdomen.
  • Tinctură: se pun 3-4 linguri de plantă în 250 ml alcool de 70º, se amestecă bine şi se lasă la macerat într-o sticlă închisă la culoare, 2 săptămâni. Se strecoară, apoi se pune iarăşi în sticla închisă ermetic, la loc răcoros, ferit de lumină. Se iau câte 10 picături după mesele principale. Tinctura este indicată în tratarea durerilor de stomac, a crampelor musculare şi a durerilor în piept.

INFO

Coada-racului se poate consuma şi ca atare, în salate sau supe, în acest caz fiind folosite şi rădăcinile şi tulpinile.