Coacăzul-negru, antialergic natural

1 2 jpg jpeg

Una dintre plantele cu acţiune eficientă contra alergiilor este coacăzul-negru (muguri), folosită mai ales sub formă de extract. Remediul este recomandat în sindroame alergice acute, eczemă atopică, astm alergic acut. Se iau 50 de picături diluate în puţină apă, de 2 ori pe zi.

Contra mâncărimii ochilor, simptom prezent în febra fânului, se recomandă infuzia din coacăz-negru. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute şi se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.

Trei-fraţi-pătraţi, de ajutor în febra fânului

O altă plantă recomandată celor cu alergii, cum este febra fânului, este trei-fraţi-pătraţi. Adjuvantă în alergii, eczeme şi urticarie, planta poate fi administrată sub formă de infuzie, care se obţine din 1 linguriţă de trei-fraţi-pătraţi la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Şi tinctura de trei-fraţi-pătraţi ajută; se recomandă câte 40 de picături de 3 ori pe zi, diluate în puţină apă, între mese.

Afinul tratează simptomele oculare

Contra simtomelor oculare care însoţesc alergiile – mâncărimi şi roşeaţă – pot fi folosite şi remediile pe bază de afin, administrate intern. Infuzia de afin se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute, se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile. Pentru decoctul de afin este nevoie de 2 linguriţe de fructe la 250 ml de apă; se fierbe 10 minute; se beau 3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. Pentru calmarea ochilor iritaţi, se pot pune comprese cu apă rece, care se ţin câteva minute.

Uleiul de tarhon are acţiune antihistaminică

În alergiile respiratorii, rezultate bune dă şi uleiul esenţial de tarhon. Planta are aţiune antihistaminică, antivirală şi antiinflamatoare, fiind indicată în alergiile la polen şi în astmul alergic. În simptomele care însoţesc alergiile, se pot face inhalaţii: se pun câteva picături de uleiul esenţial de tarhon pe un şerveţel, apoi se inspiră.

Cimbrişorul desfundă nasul

Secreţiile nazale specifice alergiilor pot fi combătute cu ajutorul cimbrişorului, expectorant natural, care favorizează descongestionarea căilor respiratorii. Se fac inhalaţiile cu cimbrişor – 1-2 linguriţe de plantă la 1l de apă fierbinte. Se fac inhalaţii 5 minute, seara, zilnic, până când secreţiile dispar.

Şi homeopatia dă rezultate

Desensibilizarea la alergeni se poate face folosind şi remedii homeopate. Avantajul acestora este că nu acţionează doar asupra unui alergen. „Pentru a se putea indica o asemenea imunoterapie specifică homeopată, trebuie făcută o analiză specială, care stabileşte compatibilitatea pacientului cu anumite remedii specifice. Cu alte cuvinte, are o înaltă specificitate, depinzând strict de fiecare pacient în parte”, afirmă medicul Rareş Simu, specialist imunologie clinică şi alergologie, la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia din Bucureşti. Printre remediile homeopate cu efect antialergic, se numără: Allium cepa (când sunt prezente simptomele clasice de rinită alergică, cu rinoree care irită nasul şi buza superioară, lăcrimare, strănut în salve) şi Euphrasia (e indicat când secreţia lacrimală este iritantă şi ochii apar roşii şi injectaţi).

Pentru igiena nasului în alergii se recomandă serul fiziologic sau apa de mare.