Ciuperca Maitake, remediul care poate ţine cancerul la distanţă

1 cuperca maitake jpg jpeg

Ciupercile sunt o formă de viaţă fascinantă, pentru că nu ţin nici de regnul vegetal, nici de cel animal, deoarece o mare parte din ADN-ul lor este comun cu al animalelor. Una dintre ciupercile medicinale, maitake, este un remediu natural contra tumorilor, cu efect antioxindant şi antiinflamator.

Ştiai că te vei simţi mai bine dacă mănânci zilnic ciuperci în perioadele în care te simţi epuizat fizic sau mental, în ciuda faptul că te odihneşti îndeajuns? Ciupercile îţi aduc un plus de minerale esenţiale, cum sunt potasiul, calciul, magneziul, vitamine din complexul B, care alungă anxietatea sau nervozitatea. Pe lângă ciupercile pentru consum, peste 100 de specii sunt folosite în terapii complementare, deoarece protejează ficatul, previn apariţia inflamaţiilor şi a cancerului sau încetinesc evoluţia tumorilor canceroase. Printre acestea se numără maitake,  o ciupercă din munţii Japoniei care poate ajunge la o greutate de peste 20 de kilograme. În japoneză, denumirea acesteia înseamnă „ciupercă dansatoare‟, datorită rarităţii sale. Persoana care o găsea dansa de bucurie, întrucât câştiga greutatea ei în argint.  Printre multiplele sale efecte benefice se numără proprietăţile antivirale, antibacteriene, detoxifiante, antiinflamatoare şi antitumorale. Nu întâmplător ciuperca Maitake este printre alimentele favorite ale japonezilor longevivi. Combate numeroase afecţiuni. Protejează ficatul de „agresiunea“ medicamentelor, normalizează tensiunea, scade colesterolul şi trigliceridele, îmbunătăţeşte digestia şi sporeşte efectul terapiei antivirale în cazul HIV.

Stimulează sistemul imunitar şi reduce inflamaţiile

În ultimii 40 de ani, diferite părţi ale ciupercii au fost studiate în Japonia, cu scopul de a izola beta-glucanii, componentele active ale maitake, cu proprietăţi medicinale. Aceşti beta-glucani sunt polizaharide care pot constitui până la 50% din greutatea ciupercii uscate. Se crede că aceste polizaharidele reduc inflamaţiile şi stimulează sistemul imunitar, eliberând citokine care au rolul de a distruge celulele anormale şi de a stopa multiplicarea bacteriilor şi a virusurilor.

Previne şi combate mai multe tipuri de cancer

În cazul apariţiei unei forme de cancer, mai ales în leucemie, cancer gastric, hepatic şi osos, în loc să atace tumorile în sine, maitake inhibă formarea tumorilor maligne şi susţine regresul acestora prin stimularea producţiei de celule T care combat celulele afectate. Acest lucru se datorează faptului că receptorii polizaharidici se găsesc pe o clasă de celule albe din sânge numite macrofage. Când iei un supliment alimentar cu ciuperci maitake, sunt activate aceste celule care sunt responsabile pentru distrugerea agenţilor patogeni şi a celulelor tumorale. La rândul său, macrofagele activează alte componente ale sistemului imunitar. Mai mult, reduce toxicitatea chimioterapiei şi-i potenţează efectele.

Cum se administrează

Maitake sunt ciuperci cu un gust puternic, picant. Le poţi folosi uscate sau sub formă de pudră, pentru a condimenta supele-cremă de ciuperci şi de legume sau pentru a face infuzie. De asemenea, găseşti suplimente alimentare cu maitake, comercializate în forme diferite, capsule sau tablete. Doza potrivită depinde de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta sau starea de sănătate, de aceea este indicat consultul unui medic fitoterapeut înainte de utilizare. În prezent, nu există suficiente date ştiinţifice pentru a determina dozele exacte. În general, se recomandă câte 2 capsule de 2 ori pe zi sau un sfert de linguriţă de pulbere, de 1-2 ori pe zi, în amestec cu un pahar de apă sau suc proaspăt de fructe.

Citeste si: Cărbunele vegetal nu trebuie să-ţi lipsească din casă. Află ce probleme digestive tratează!

Poate interacţiona cu unele medicamente

Nu este recomandată asocierea ciupercilor maitake cu anumite medicamente, cum sunt cele pentru diabetici sau hipertensivi, deoarece pot apărea reacţii adverse, precum reducerea glicemiei şi a tensiunii arteriale. Din aceste motive, este posibil să fie nevoie de o modificare a dozei medicamentelor pentru normalizarea nivelului de zahăr din sânge sau a tensiunii arteriale. Deoarece efectele extractelor de maitake nu sunt încă înţelese pe deplin,  evită să le iei mai mult de 3 săptămâni consecutive.

Atenţie!

Tratamentul cu ciuperci medicinale nu e indicat în sarcină şi a alăptare, nici celor care au alergii alimentare.

Ştiai că...

...micoterapia reprezintă tratamentul cu ciuperci medicinale?