Cele mai puternice ceaiuri laxative

2 jpg jpeg

Constipaţia poate avea urmări foarte grave, de la balonări şi dureri de burtă la cancer de colon. Din fericire, natura a pus la dispoziţia omului numeroase plante care să-l ajute să trateze diverse afecţiuni. Tratate din timp, acestea pot preveni bolile nedorite. Iată unele dintre cele mai puternice ceaiuri laxative.

Cele mai puternice ceaiuri laxative – ceaiul de cruşin, recomandări şi contraindicaţii

Ceaiul de cruşin este unul dintre cele mai puternice ceaiuri laxative, datorită derivaţilor antracenici. Aceşti derivaţi cresc motilitatea colonului, stimulând contracţiile. Deoarece grăbesc timpul de contracţie şi reduc absorbţia lichidelor prin lumen, aceştia accelerează pasajul intestinal. Mai mult, stimulează secreţiile de cloruri şi prin aceasta contribuie la creşterea conţinutului de apă şi de electroliţi din intestine.

Scoarţa de cruşin nu trebuie utilizată în stare proaspătă, ci doar uscată timp de un an sau supusă unui şoc termic de 100 de grade Celsius. Ca mod de preparare şi administrare, se pun 1-2 linguriţe de scoarţă fragmentată la îmbibat într-o cană de apă fierbinte timp de 1-2 ore. Apoi se fierbe timp de 15-20 de minute, completând cu apă la nevoie. Se bea o cană de ceai îndulcit cu miere seara înainte de culcare.

Studiile din ultimii 15-20 de ani au demonstrat că purgativele care conţin derivaţi antracenici favorizează apariţia cancerului colono-rectal. Decoctul din coajă de cruşin, dar şi celelalte produse farmaceutice pe bază de cruşin nu se vor utiliza mai mult de 7 zile pe lună, iar atunci se utilizează doar în cazurile de constipaţie gravă. De asemenea, produsele pe bază de cruşin sunt interzise în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile acut-intestinale, în boala Crohn, în colitele ulceroase, apendicite sau dureri abdominale de origine necunoscută. Nu se administrează de către femeile însărcinate şi nici copiilor sub 12 ani. Contra constipaţiei se folosesc alternativ seminţe de in, ulei de parafină în uz extern, pâine graham şi alte alimente care ajută.

Cele mai puternice ceaiuri laxative – ceaiuri eficiente în constipaţii şi cure de dezintoxicare

Ceaiul de volbură sau rochiţa rândunicii, care datorită rezinelor şi produşilor de scindare, materia primă are acţiune purgativă asemănătoare cu Tubera Jalapa. Se recomandă în special tinctura de volbură în constipaţii, nu mai mult de 7 zile pe lună şi se ia alternativ cu alte purgative.

Ceaiul din frunze şi fructe de călin este un alt ceai laxativ dintre cele mai puternice. O linguriţă de flori sau frunze de călin la o cană de ceai este suficientă. Se beau 2 căni pe zi, dar nu pe termen îndelungat, ci de maximum 7 zile pe lună.

Pentru efecte cât mai rapide şi eficiente se pot amesteca ceaiurile cu efecte laxative, dar să nu se depăşească cele 7 zile pe lună. Alte ceaiuri sau plante care se pot combina şi sunt recunoscute pentru efectele laxativ-purgative sunt: frasinul, feniculul, linariţa (foarte eficientă pentru eliminarea toxinelor din organism), seminţele de muştar alb întregi, pătlagina, uleiul de ricin, sânzienele galbene.