Cele mai bune trucuri pentru a „alunga“ insomnia

1 2 jpg jpeg

Simptomele insomniei

Un insomniac adoarme greu, chiar dacă este foarte obosit, se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii şi are un somn neliniştit. Totodată, multe persoane se plâng că se trezesc prea devreme dimineaţa, uneori cu dureri de cap, iar atunci când soseşte ora de culcare devin, brusc, agitate.

Cei care suferă de insomnie nu se simt prea bine nici pe timpul zilei: sunt somnoroşi, irascibili, au o putere de concentrare redusă şi au un randament foarte scăzut.

De asemenea, studiile americanilor de la Universitatea din Maryland au arătat că peste 40% dintre cei cu insomnie prezintă şi simtome specifice depresiei. Şi consumul crescut de băuturi cofeinizate, de alcool ori fumatul pot fi cauze ale bolii.

Cum alungi insomnia

Cu cât o persoană insomniacă se streseză mai mult din cauză că nu doarme, cu atât riscă să adormă mai greu. De aceea, este indicat să-şi creeze o rutină înainte de culcare (să citească o carte sau să asculte muzică relaxantă). Este ideal să se culce şi să se trezească la oră fixă.

Totodată, trebuie să-şi creeze condiţii ideale de dormit: un dormitor întunecat şi bine aerisit. Iar după ce s-a băgat în pat, trebuie să lase toate grijile deoparte.

Şi încă un pont, venit chiar de la specialiştii americani: dacă este musai să tragi un pui de somn în timpul zilei, dormi maxim 30 minute, înainte de ora 15. Totodată, insomnia se poate vindeca şi cu ajutorul medicamentelor, numai la recomandarea medicului.

Ştiai că...

... potrivit unui studiu al specialiştilor de la Centrul Naţional de Disfuncţii ale Somnului, din Texas, aproape jumătate dintre americani suferă de „insomnia de duminică noaptea“, care are o cază psihologică?

Acest tip de tulburare are o strânsă legătură cu locul de muncă, căci, duminică seara, cei mai mulţi se gândesc la ce sarcini au în următoarea săptămână, dezvoltându-se astfel starea de stres. Un remediu ideal pentru această situaţie este o cană cu lapte, înainte de culcare sau o baie fierbinte.