Cele mai bune exerciţii pentru ochii obosiţi de la monitor

1 2 jpg jpeg

Printre recomandările specialiştilor se numără şi aceste mişcări oculare, care trebuie alternate cu pauze de cel puţin douăzeci de secunde între exerciţii. Încearcă să iei pauze, pentru că, aşa, mişcările vor fi mai eficiente. De asemenea, urmează instrucţiunile şi sunt sanse mari ca vederea să ţi se îmbunătăţească. Încă o veste bună, cu ajutorul lor poţi preveni afecţiunile oculare, cum sunt miopia, hipermetropia şi astigmatismul.

Închide ochii

Pune coatele pe masă şi acoperă-ţi cu palmele ochii închişi. Stai în această poziţie între unu şi trei minute. În felul acesta îţi relaxezi privirea.

Priveşte în lateral

Stai jos şi priveşte înainte. Fără să-ţi mişti capul, priveşte spre stânga ta. Concentrează-ţi vederea pe ceea ce vezi, apoi schimbă direcţia şi uită-te spre dreapta. Focusează-te pe un anumit lucru din raza ta vizuală. Fă acest exerciţiu de cinci ori in trei serii, apoi ia o pauză.

Exerciţiul poate fi efectuat şi privind de jos în sus, dar şi în diagonală, adică dreapta-sus, după care stânga-jos.

Îmbunătăţeşte iluminatul

Când te uiţi la televizor sau când lucrezi la calculator, ar fi ideal să ai o veioza sau o lampă de birou aprinsă în spatele ecranului.

Dacă citeşti seara, e bine să ai suficientă lumină în cameră şi optează pentru lumina rece, nu caldă.

În timpul lucrului la calculator, fă pauze o dată la o oră sau două ore. În aceste intervale mici de timp, ar fi ideal să faci şi câteva exerciţii oculare simple. Chiar şi urmăritul mâinii spre în faţă şi înapoi constituie o mişcare eficientă pentru vedere.

Gimnastica oculară cuprinde şi exerciţii mai complicate, cum sunt seriile de “opturi” cu ochii închişi, de câteva ori într-un sens şi apoi de alte câteva ori în celălalt sens.

Şi clipitul des reprezintă un mod de a preveni oboseala oculară.

Presopunctura, de ajutor în vedere

Vederea poate fi îmbunătăţită prin presopunctură. Îţi pui degetele pe frunte şi masezi, de sus în jos, cu vârful degetelor mari, rădăcina (podul) nasului. Această mişcare trebuie efectuată de mai multe ori. După pauza de câteva secunde, cu degetul arătător masează circular zona de deasupra pomeţilor – adâncitura de sub ochi.