O parte din alimente au dublu rol, nu doar ne bucură papilele gustative. Ştiai că unele sunt „antibiotice‟ şi ne pot ajuta la tratarea răcelilor, dar şi infecţiilor? Află care sunt şi ce pot trata în rândurile următoare!

Dincolo de valoarea lor nutritivă, unele fructe şi legume au proprietăţi de vindecare, stimulând sistemul imunitar şi crescând scutul protector natural al  organismului împotriva virusurilor. ,,Unele alimente au rol de antibiotic în lupta împotriva infecţiilor, însă este bine de ştiut că este vorba de un rol mult mai mic decât cel al medicamentelor. Deşi aceste alimente sunt indicate pe perioada tratamentului medicamentos, ca alimentaţie adjuvantă, trebuie să se ţină cont de toleranţa fiecărei persoane în parte, atenţionează dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, la Clinica Asteco, din Cluj- Napoca    

Oţetul de mere, în infecţiile urechii

Cunoscut ingredient în bucătărie, oţetul de mere este şi un bun ,,medicament în tratarea infecţiilor urechilor. Potrivit unei cercetări realizate în Africa de Sud în anul 1998, acidul acetic din oţetul de mere este un antibacterian puternic, care luptă împotriva infecţiilor cu stafilococi de la canalului auditiv

Usturoiul tratează pneumonia

Datorită compuşilor săi, usturoiul poate distruge 60 de specii de ciuperci şi peste 20 de bacterii, printre care şi pneumococul care duce la apariţia penumoniei. Alicina, unul din compuşii usturoiului, are un puternic efect antimicrobian. În urma consumului, compusul volatil poate pătrunde până în zona plămânilor, distrugând bacteriile.

Afinele, antibioticele indicate în infecţiile urinare

Bogate în antioxidanţi, afinele sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii: protecţie împotriva afecţiunilor cardiovasculare, dar şi a celor neurologice. Rezultatele mai multor studii realizate la cunoscuta Şcoala Medicală Harvard au arătat că unul dintre antioxidanţi din afine, care poartă numele de proanthocyanidin, previne bacteriile care apar la nivelul mucoasei tractului urinar al femeilor. Fructele pot fi folosite atât la prepararea prăjiturilor, dar şi consumate sub formă de suc.

Probleme digestive? Menta este un bun tratament

Condimentele, fie ele proaspete sau uscate, folosite pentru aromatizarea diverselor preparate aduc beneficii sănătăţii. Este şi cazul mentei, care are proprietăţi antibacteriene şi analgezice şi este de ajutor în tratarea problemelor digestive (digestie lentă, constipaţie, balonare). Substanţele active din mentă previn infecţiile cu ciuperci şi cu bacterii de la nivelul intestinelor, blocând multiplicarea acestora.

Busuiocul, „inamic al infecţiilor respiratorii 

Adăugat în salate şi în sosuri, busuiocul este un alt condiment ce poate fi folosit ca medicament. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi a compoziţiei bogate în ulei volatil, condimentul poate proteja împotriva infecţiilor respiratorii (bronşite, sinuzite), dar şi a celor gastrointestinale. Un studiu realizat în 2001 şi publicat înJournal of Food Protection a arătat că busuiocul are efect inhibitor asupra mai multor tulpini de bacterii care produc infecţii la nivel respirator.