Cei mai dureroşi dinţi la bebeluşi

1 2 jpg jpeg

Dezvoltarea dentiţiei de lapte începe încă din viaţa intrauterină (în a 5-a lună de viaţă intrauterină ei se formează în interiorul gingiei şi erup mai târziu), iar primii dinţi de lapte apar în cele mai multe din cazuri în jurul vârstei de 6-8 luni. În timp ce pentru unii dintre copiii perioada apariţiei dinţilor este una nu foarte dificilă, pentru alţii este un proces lung şi dureros.

Cei mai dureroşi dinţi la bebeluşi: incisivii apar prima dată

Primii dinţi care erup sunt incisivii centrali inferiori şi apoi cei superiori, urmaţi de molari şi canini. Printre primele semne care anunţă apariţia unui dinţişor se numără şi: înroşirea şi umflarea gingiei, durerile gingivale, salivarea abundentă, nevoia celui mic de a muşca sau de a prinde cu gingia diverse obiecte, stare de agitaţie, dar şi lipsa poftei de mâncare.

De asemenea, în unele cazuri bebeluşii pot avea şi temperatura corporală mai ridicată (între 37 şi 38 de grade), diaree, iar la nivelul bărbiei pot apărea erupţii roşietice. Cu toate acestea, bine de ştiut este că simptomele asociate cu apariţia dentiţiei diferă de la copil la copil.

Cei mai dureroşi dinţi la bebeluşi: molarii şi canini sunt mai dureroşi

Până la vârsta de 1 an apar în cele mai multe din cazuri cei 2 incisivi centrali inferiori, urmaţi de incisivii centrali şi laterali superiori. În timp ce apariţia acestora poate provoca durere, ea nu este de intensitate mare, mai ales că ei nu sunt foarte groşi.

În schimb, după 1 an apar molarii şi caninii, iar aceştia sunt mai groşi şi pot provoca dureri mai puternice pentru cei mici. Mai dureros este şi momentul apariţiei molariilor de 2 ani, cei care sunt poziţionaţi în partea din spate a gingiei.

Cei mai dureroşi dinţi la bebeluşi:

O mare parte dintre simptomele neplăcute pe care le resimt cei mici când le apare dentiţia de lapte pot fi ameliorate cu ajutorul produselor speciale care se pot cumpăra din farmacii.

Printre acestea se numără jucăriile gingivale (ele pot fi introduse în frigider şi după sunt date copiilor pentru a le roade), gelurile speciale pentru gingii (indicate doar dacă cel mic are dureri puternice – se masează cu ele gingia copilului), dar şi masajul gingival care îl ajută să se liniştească mai uşor.

Bine este ca mama să se spele pe mâini şi să maseze uşor cu degetul arătător gingia celui mic, în special în zonele unde ea este mai umflată sau unde s-a înroşit.

Cei mai dureroşi dinţi la bebeluşi: cum îi îngrijeşti dentiţia de lapte

Deşi mulţi dintre părinţi cred că îngrijirea dentiţiei trebuie să înceapă atunci când ea a apărut în totalitate, medicii stomatologi vin cu alte sfaturi.

Pentru a avea grijă de dinţii de lapte se recomandă periajul uşor cu tifon steril îmbibat în ceai de muşeţel sau în apă călduţă. Deabia când copilul este mai mărişor şi începe să înţeleagă ideea de a scuipa se apelează la periuţe de dinţi cu perii moi şi la paste speciale pentru copii.

Bine este ca cel mic să fie dus la primul control stomatologic în jurul vârstei de 2-3 ani, când se poate coopera mai uşor cu el.