Ceaiuri care protejează şi îmbunătăţesc activitatea bilei

1 ceaiuri pentru bila jpg jpeg

Mesele consistente îngreunează activitatea ficatului. Când acesta nu secretă suficient lichid biliar, digestia are de suferit. Dacă nu te simţi bine după masă, bea ceaiuri din plante, ca să stimulezi funcţiile ficatului şi vezica biliară.

Numită şi colecist, vezica biliară este un component esenţial al aparatului digestiv. Lichidul biliar ajută la digerarea grăsimilor din alimentaţie. Când ficatul oboseşte şi nu mai produce suficient lichid biliar, digestia încetineşte şi poate favoriza apariţia unor afecţiuni precum dischinezia biliară sau calculii biliari. Acţionează din vreme consumând ceaiuri de anghinare, păpădie, mentă, gălbenele şi cicoare. Toate ajută la evacuarea lichidului biliar şi la uşurarea procesului digestiv.

Cicoarea ajută în caz de dichinezie

Poţi prepara infuzii din cicoare folosind partea aeriană şi rădăcinile. Ai nevoie de 30 g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Bea o ceaşcă înainte de masă, ca să ajuţi digestia. De asemenea, poţi face decoct din rădăcină de cicoare şi vei obţine un remediu mai puternic decât cel din plantă. Îl poţi prepara din 15-30 g de rădăcină uscată şi mărunţită la 1 litru de apă. După ce fierbi 5 minute, îl laşi deoparte 15 minute înainte să-l bei. Cicoarea are proprietăţi tonice, favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice, fiind un aliat de încredere în dischinezii biliare, colici biliare, hepatite cronice şi acute.

Anghinarea stimulează secreţia de bilă

Anghinarea conţine principii active care stimulează evacuarea bilei şi previne apariţia crizelor biliare şi formarea calculilor. Datorită luteolinei din compoziţie, anghinarea stimulează metabolizarea grăsimilor şi împiedică acumularea lor în ficat. Mai mult, anghinarea are un conţinut ridicat de antioxidanţi din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de funcţionare a bilei. Ceaiul se prepară din 500 ml de apă clocotită la 2 linguriţe de frunze uscate. După ce se atinge punctul de fierbere, lichidul se lasă deoparte, 5 minute, acoperit, apoi se strecoară.

Păpădia combate calculii biliari

În tratamentele naturiste pentru eliminarea calculilor biliari, dar şi în caz de colesterol rău mărit, se recomandă adesea păpădia. Utilă în curele de detoxificare, păpădia poate fi consumată sub formă de ceaiuri, infuzii şi salate din frunze de păpădie. La nevoie, bea ceai pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare, pe care îl prepari dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă. În magazinele naturiste găseşti tinctură de păpădie, care se administrează câte 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi

Rostopasca, bună în afecţiuni biliare

În dischinezia biliară, se utilizează tinctura de rostopască. Planta aduce beneficii organismului dacă se beau de 3 ori pe zi 10 picături de tinctură, până la ameliorarea stării de sănătate. Dacă preferi ceaiul, pentru un efect mai bun asupra ficatului, fă un amestec din urzici, mlădiţe de soc şi rostopască, 2 linguriţe de plante uscate la 250 ml apă clocotită şi bea 2 l pe zi.

Bine de ştiut!

Menta sub forma de infuzie, din 1-2 linguriţe de plantă la 1 cană de apă, are efect antiseptic, detoxifiant hepatic, antispastic şi provoacă evacuarea bilei în intestin. În caz de dischinezie şi stare de greaţă, bea 2-3 căni de infuzie pe zi.

Gălbenelele stimulează digestia

În caz de ulcere, gastrite, dischinezii biliare, dar şi când apar probleme ale ficatului, cum sunt icterele, medicii fitoterapeuţi recomandă preparate şi ceaiuri din gălbenele. Din 2 linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă prepari un ceai, pe care e bine să îl consumi înainte de masă şi cu înghiţituri mici, pentru ca principiile active să aibă efectul scontat. Tinctura se ia câte 1 linguriţă de lichid, diluată în apă, cu 20 de minute înainte de masă.